ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Φρέσκιες, χθεσινές ομολογίες από τους οικονομικούς ιθύνοντες της Γερμανίας, ότι αδυνατεί να αντέξει στους κραδασμούς που προκαλεί η αμερικανική οικονομία, πλήγωσαν το ευρώ. Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βέρνερ Μιούλερ δήλωσε ότι ενδεχομένως η οικονομία της χώρας του να παρουσιάσει μηδενική(!) ανάπτυξη το τρέχον δεύτερο τρίμηνο, με συνέπεια να μην τηρηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,0% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Ενώ η συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης στα χαμηλότερα επίπεδα άνω των δύο ετών έδειξε πως τα περιθώρια πλέον στενεύουν δραματικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες -και χθες- διαλαλούν τις γνωστές ανησυχίες τους για την αναθέρμανση του πληθωρισμού, ενώ τώρα προσέθεσαν και τον κίνδυνο που ενέχει στις τιμές η κερδοσκοπία από τη χρησιμοποίηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος και στις 12 χώρες από την 1η Ιανουαρίου του 2002. Ο κίνδυνος από τις πληθωριστικές παρενέργειες και εξ αιτίας της άγνοιας χρήσης του ευρώ, ανησυχεί διπλά την ΕΚΤ και από χθες το ομολογεί. Οι κίνδυνοι αυτοί προκαλούν ανατριχίλα στους κόλπους της ΕΚΤ, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη στο Δουβλίνο. Ομως, ενώ, δικαιολογούν και την πολιτική του «wait and see» που ακολουθεί η ΕΚΤ, η επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομκού κλίματος στη Γερμανία και η υποχώρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας δίνουν δραματική διάσταση στις εκκλήσεις της επιχειρηματικής Γερμανίας για μείωση του επιτοκίου του ευρώ.

Επίσης, η σύγχυση που φαίνεται πως επικρατεί μέσα στους κόλπους των τραπεζιτών της ΕΚΤ υποσκάπτει συνεχώς την εμπιστοσύνη προς το ευρώ. Βεβαίως, τώρα και η απεχθής παρουσία του πληθωρισμού επιτείνει το αδιέδοξο στο οποίο έχει εμπλακεί το κρίσιμο θέμα της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Να θυμίσω ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο του ευρώ (κατά 0,25%) στο 4,5%. Φυσικά, τα υψηλότερα επίπεδα του ευρωεπιτοκίου έναντι του δολαρίου, δεν έχουν διασώσει το ευρώ από την πτώση έναντι του δολαρίου. Να θυμίσω ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια πέντε φορές από τις αρχές του έτους (κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εκάστη φορά) -δηλαδή συνολική μείωση 2,5%- στα επίπεδα του 4%, με συνέπεια τα επιτόκια του δολαρίου να πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών! Το ευρωνόμισμα προσπαθούσε να διασωθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και παρέμεινε στο δραματικό επίπεδο των 85,30 σεντς έναντι του δολαρίου. Επίσης, σημαντική ήταν η πτώση του ευρώ και έναντι του γιεν(!) και της στερλίνας(!!) και του ελβετικού φράγκου.

Κι ενώ οι αγορές χρήματος δεν πείθονται για να αγοράσουν το ευρώ, η ιαπωνική απειλή παρέμβασης παρείχε μικρή ανάσα στο ευρωνόμισμα των «12». Λέτε να επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από κοινού με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να αιφνιδιάσουν τις αγορές; Και ναι και όχι… Αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες των ανοιχτών θέσεων. Το δέλεαρ των παρεμβάσεων, με στόχο να ανακοπεί η δραματική πτώση του ευρώ κυρίως έναντι του γιεν και να σηματοδοτηθεί η σταθεροποίησή του, έδωσε χθες τροφή στα σενάρια της παρέμβασης. Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας ότι «οι πρόσφατες διακυμάνσεις των νομισμάτων στις αγορές χρήματος δικαιολογούν παρέμβαση» επέτεινε τη σχετική φημολογία. Ωστόσο, το Τόκιο πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική χειραγώγησης του γιεν, δηλαδή την πολιτική στήριξης του γιεν είτε μέσω λεκτικών είτε ουσιαστικών παρεμβάσεων.