ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Airbus παίρνει προβάδισμα στην κόντρα με την Boeing

Λε Βουργκέ, Γαλλία. Παραγγελία-ρεκόρ εξασφάλισε ο ευρωπαϊκός κολοσσός αεροναυπηγικής Airbus από την αμερικανική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης International Lease Finance Corp. (ILFC), η οποία αποτελεί θυγατρική της ασφαλιστικής εταιρείας American International Group.

Η Airbus ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο της αεροπορικής έκθεσης του Παρισιού, ότι η ILFC παρήγγειλε 106 αεροσκάφη από την Airbus – και συγκεκριμένα, πέντε Airbus Α380 αεροσκάφη φορτίου (cargo), 21 Α330 τζετ και 80 αεροπλάνα που ανήκουν στην κατηγορία Α320. Επιπλέον, η ILFC υπέγραψε το τελικό συμβόλαιο για την αγορά πέντε, ακόμα, επιβατικών σούπερ Τζάμπο, τύπου Α380-800, τα οποία είχε αρχικά παραγγείλει πέρυσι στην αεροπορική έκθεση του Φάρνπορουνγκ. Η αξία της παραγγελίας των συνολικά 111 αεροσκαφών της Airbus ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει, όμως, των τιμών καταλόγου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας αεροναυπηγικής.

Κατά κανόνα, οι αεροπορικές εταιρείες αγοράζουν τα τζετ σε τιμές χαμηλότερες του καταλόγου, αλλά η Airbus αρνήθηκε να αποκαλύψει την πραγματική αξία της συμφωνίας της με την ILFC. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που οι παραγγελίες της ILFC στην Airbus ξεπερνούν τις αντίστοιχες που έχουν δοθεί στην κύρια ανταγωνίστρια του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού κολοσσού, την αμερικανική Boeing, από τότε που η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης άρχισε τη δραστηριότητά της, το 1973.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Boeing, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άμεση ανταγωνιστική θέση με την Airbus, με την τελευταία να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Τις ελπίδες του στηρίζει, πλέον, ο αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής στο νέο του μοντέλο, γνωστό ως «Sonic Cruiser». Φυσικά, το εγχείρημα εν ονόματι «Sonic Cruiser» δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αν και βάσει του αρχικού σχεδίου το εν λόγω αεροσκάφος θα ταξιδεύει σε ταχύτητα λίγο χαμηλότερης εκείνης του ήχου. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί το «Sonic Cruiser» θα έχει τη δυνατότητα να δελεάσει τους «πιστούς» του υπερηχητικού Concorde, η Airbus αμφισβητεί την επιτυχία του «Sonic Cruiser», τονίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα είναι διατεθειμένες να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα για την απόκτησή του. Αξιο αναφοράς είναι ότι η Airbus ανακοίνωσε, επίσης, 44 παραγγελίες που δόθηκαν από την Air France, τη Royal Air Maroc και την JetBlue Airways.