ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

Σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής προχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, προσαρμοζόμενοι στο νέο περιβάλλον των αργών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και της διαρκώς μειούμενης εξωτερικής ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο κάτω από τα επίπεδα του 2%, που αντιπροσωπεύουν τη μακροπρόθεσμη τάση για αύξηση, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 1999.

Ειδικότερα, η παραγωγή στις 12 χώρες-μέλη της Ζώνης Ευρώ μειώθηκε κατά 0,5%, μετά την κατά 0,3% υποχώρηση που είχε σημειώσει τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά τα ενδιάμεσα αγαθά, η υποχώρηση της παραγωγής φθάνει στο 0,6% ενώ εκείνη των κεφαλαιουχικών αγαθών περιορίζεται στο 0,1%. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες περικόπτουν την παραγωγή τους και προεξοφλούν μείωση των κερδών τους επειδή περιορίζεται η αγοραστική δυνατότητα των Ευρωπαίων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό ενώ μειώνεται η εξωτερική ζήτηση. Σημειωτέον ότι η αμερικανική οικονομία, η αγορά δηλαδή που απορροφά το 13,5% των εξαγωγών της Ζώνης Ευρώ, έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2000 η ανάπτυξή της έφθανε στο 5%.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής τσιμέντου Heidelberger Zement προβλέπει ότι η αξία των πωλήσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη, φθάνοντας στα 6,8 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ. του περασμένου έτους. Η πρώτη στην Ευρώπη εταιρεία παραγωγής χαρτιού, η σκανδιναβική Stora Enso, έχει μειώσει την παραγωγή της κατά 14% ενώ η ανταγωνίστριά της UPM-Kymmene Oyj κατά 12%. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley Dean Witter & Co., στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής χαρτιού πλήττονται άμεσα από τη μείωση της ζήτησης στον τομέα της διαφήμισης και έχουν στο σύνολό τους περικόψει την παραγωγή κατά το 1/10 στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Ανάλογες είναι οι εξελίξεις στον όμιλο ειδών πολυτελείας Gucci, που προβλέπει μείωση των πωλήσεων εξαιτίας της ύφεσης στις ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των εσόδων του. Ηδη το πρώτο τρίμηνο του 2001 οι πωλήσεις των ειδών Gucci στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 4,7%. Τη μεγαλύτερη ζημιά καταγράφουν οι εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως η Royal Philips Elkectronics NV, η οποία την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους θα καταγράψει για πρώτη φορά ζημιά. Υποχώρηση της παραγωγής τους αναφέρουν, άλλωστε, οι εταιρείες ηλεκτρονικών όπως η STMicroelectronics NV και η μεγαλύτερη παραγωγός ψηφιακών τηλεφώνων Nokia Οyj.

Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας

Εξάλλου, την εικόνα της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης συμπληρώνουν τα τελευταία στοιχεία που καταφθάνουν από τη Γαλλία και καταδεικνύουν ότι με την εποχική διόρθωση τον Απρίλιο, η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξέλιξη έρχεται σε οξεία αντίθεση με το πλεόνασμα των τριών δισ. ευρώ που κατεγράφη τον Μάρτιο. Ειδικότερα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμπορευμάτων σημείωσε έλλειμμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον Μάρτιο σημείωνε πλεόνασμα 400 εκατομμυρίων. Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας τον Απρίλιο ανήλθε σε 483 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Μάρτιο είχε καταγραφεί πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου ύψους 791 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω στοιχεία περιλαμβάνουν πληρωμές σε εργαζόμενους και αποδόσεις επενδύσεων.

Η… κατάδυση