ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΤΕ: στο μικροσκόπιο, δάνειο 1 δισ. δολ.

Νέο μέτωπο έχει ανοίξει στον ΟΤΕ αυτή τη φορά από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία διερευνά τη δανειακή σύμβαση ανακυκλούμενης πίστωσης ή το γνωστότερο σε όλους Κοινοπρακτικό Δάνειο μέχρι ύψους 1 δισ. δολαρίων που συνήψε από τον Ιούνιο του 1999 ο Οργανισμός.

Εν μέσω αντιξοοτήτων και ανυπέρβλητων στεγανών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εσωτερικός έλεγχος του ΟΤΕ εστιάζει τις έρευνές του στο ύψος των δαπανών, προμηθειών και εξόδων που προκλήθηκαν κατά την έκδοση του δανείου αυτού, καθώς το ποσοστό των εξόδων αυτών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Χθες, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ κ. Δ. Κουβάτσος επιβεβαίωσε ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες του Εσωτερικού Ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ότι αν δεν πρόκειται περί παρερμηνείας όρων της δανειακής σύμβασης από τη σχετική υπηρεσία, μάλλον επιχειρείται η σύμπηξη μετώπου εναντίον του.

Πάντως χθες, το Δ.Σ. του ΟΤΕ κατόπιν εισήγησης του κ. Δ. Κουβάτσου αλλά και του διαχειριστή των Κεφαλαίων του Οργανισμού κ. Π. Βλασιάδη ενέκρινε την τροποποίηση της ερευνώμενης πλέον Δανειακής Σύμβασης μέχρι 1 δισ. δολ. που συνήφθη στις 10.6.99, είναι 5ετούς διάρκειας, με κυμαινόμενο επιτόκιο Libor + 0,30% και υπολείπονται 607,9 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή της. Η τροποποίηση της σύμβασης χαρακτηρίσθηκε ως επιβεβλημένη για τη διατήρηση των ευνοϊκών όρων του δανείου, οι οποίοι ωστόσο περιείχαν ρήτρες που δεν επέτρεπαν στο Δημόσιο να μειώσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ κάτω από 51%. Με τη νέα δανειακή σύμβαση, προβλέπεται ότι το Δημόσιο οφείλει να κατέχει τουλάχιστον το 33,4% του ΟΤΕ, ενώ οι τράπεζες της κοινοπραξίας φέρεται να ικανοποιούνται από την τροποποίηση και να μην ζητούν αύξηση του spread του δανείου ή άλλες διασφαλίσεις.

Εν τω μεταξύ τις προσεχείς ημέρες επίκειται να γνωστοποιηθούν οι όροι έκδοσης του ομολογιακού δανείου (μετατρέψιμο σε μετοχές) μέσω του οποίου το Δημόσιο θα απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία στον ΟΤΕ. Ομως και το κεφάλαιο αυτό (της επιλογής των τραπεζών, της προσθήκης και τρίτης τράπεζας κ.ά.) πρέπει να επισημανθεί ότι περιβάλλεται από πλήρη αδιαφάνεια, με συνέπεια να μεταδίδονται δυσμενή σχόλια για το υπουργείο Οικονομικών που χειρίζεται το θέμα.

Στο μεταξύ χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαν. Κεφαλογιάννης με ερώτηση – αίτηση κατάθεση εγγράφων ζητεί από τον υπουργό Μεταφορών να φέρει στο φως σκοτεινές πτυχές που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

Ειδικότερα ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτάει: 1) Με ποια κριτήρια αποφασίσθηκε η εξαγορά πρόσθετου πακέτου μετοχών της RomTelecom από τον ΟΤΕ και ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο που δικαιολογεί τη νέα επένδυση. 2) Ποιες είναι οι επιδόσεις της RomTelecom και της θυγατρικής της Cosmorom, ποιες επενδύσεις έγιναν και σε ποιους ανατέθηκαν οι προμήθειες και 3) Πόσο κόστισαν οι πρόσφατες φιέστες του ΟΤΕ στο Βουκουρέστι και γιατί δεν παρέστη σε αυτές ο κ. Μανασής, ο οποίος δεν μετείχε και στην ομάδα διαπραγμάτευσης για τον έλεγχο της Rom Telecom.