ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ

Δεκάδες πτήσεις της Ολυμπιακής ακυρώθηκαν χθες, προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια, καθώς η εταιρεία ήταν αδύνατο να ειδοποιήσει έγκαιρα το επιβατικό κοινό. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους απεργούς-τεχνικούς της Ολυμπιακής, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά την απειλή απολύσεων εν όψει ιδιωτικοποίησης.

Ηπια πυρά μεταξύ κυβέρνησης-ΣΒΒΕ

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους επαναλήφθηκε η αμοιβαία κριτική μεταξύ κυβέρνησης-βιομηχάνων, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ποιότητα και ανταγωνιστικότητα ζήτησε από τους επιχειρηματίες ο υπουργός Ανάπτυξης, για έλλειψη προσανατολισμού στην ελληνική οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς.

2004. Στα 1,493 δισ. οριστικοποιήθηκε ο ολυμπιακός προϋπολογισμός, μετά τις αναγκαίες περικοπές έργων, σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το ολυμπιακό πολυνομοσχέδιο.

Γραφειοκρατία. Απλούστευση διαδικασιών σύστασης εταιρειών και κατάργηση εκατοντάδων πιστοποιητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση δεκάδων διοικητικών πράξεων προβλέπει το πρόγραμμα «Πολιτεία», που παρουσίασαν χθες από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Τράπεζες. Αυξήσεις 4,2% στους μισθούς των τραπεζικών υπαλλήλων προβλέπει η νέα σύμβαση που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου θα αποτελέσει αντικείμενο αυτοτελούς διαλόγου.

Διαμάντια. Προφανώς η απειλή της ύφεσης δεν κάνει εγκρατείς μόνον τους φτωχούς. Ο κολοσσός διαμαντιών χονδρικού εμπορίου De Beers ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων κατά 26%, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.