ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΙΤΑΝ: συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2001

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράστηκε και από τις δηλώσεις στελεχών του διεθνοποιημένου σε μεγάλη κλίμακα ελληνικού ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2000, χρονιά κατά την οποία ο δείκτης διεθνοποίησης του Ομίλου ενισχύθηκε σημαντικά με την εξαγορά της Tarmac America, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος περιέγραψε ως αβέβαιες τις προοπτικές για το 2001, λόγω της απότομης επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς από τους μετόχους για τα αποτελέσματα του πενταμήνου, (Ιανουαρίου -Μαΐου), αλλά και τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων στη χρήση 2001, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, απέφυγε τις προβλέψεις και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «τα αποτελέσματα του πενταμήνου είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του 2000 και ότι γενικά για το 2001 υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία». Ειδικά για τα Βαλκάνια, ο κ. Κανελλόπουλος, τόνισε ότι είναι δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Για την επένδυση των Σκοπίων, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει περιορισμός των πωλήσεων κατά 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για την πιο κερδοφόρα επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ο Ομιλος. Στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους μετόχους για το μέλλον της επένδυσης, σε περίπτωση τυχόν δυσμενέστερων εξελίξεων, ο κ. Κανελλόπουλος απήντησε ότι η επένδυση είναι ασφαλισμένη και για περίπτωση πολέμου από το 1998 στο αντίστοιχο παράρτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι μέτοχοι για τη χρήση του 2000 θα λάβουν μέρισμα 240 δραχμές ανά μετοχή, ενώ 650 εκ. δρχ. θα διανεμηθούν σε 480 περίπου στελέχη της εταιρείας, ως μπόνους για τη συμβολή τους στη βελτίωση των αποτελεσμάτων το 2000.

Η συνεχής βελτίωση της θέσης της εταιρείας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Ομιλο του ΤΙΤΑΝΑ, και τη μοναδική της άμυνα -όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος- απέναντι σε πιθανά επιθετικά σχέδια της Lafarge. Αποτελεί για μας «επίφοβο αντίπαλο» -τόνισε ο ίδιος στην αναφορά του για τη Lagarge- ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για την ισχυρότερη επιχείρηση του κλάδου διεθνώς μετά την εξαγορά της ΒCΙ.

Παράλληλα με τη γραμμή άμυνας μέσω της ενίσχυσης του δείκτη διεθνοποίησής του, ο Ομιλος προχωράει και στον εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης της εταιρείας. «Θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε νέα πρότυπα διοίκησης και να ξεφύγουμε από τα παραδοσιακά, οικογενειακά» τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση νέων στελεχών στη διοίκηση του Ομίλου, υπό την πίεση και των προτύπων διοίκησης που εισάγει η «εταιρική διακυβέρνηση». Τέλος ο Ομιλος αποχαιρέτησε χθες το επί 100ετίας λογότυπό του, το οποίο αντικατέστησε με νέο που ανταποκρίνεται περισσότερο στο πολυεθνικό του προφίλ.