ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελκυστικό» για βραχυπρόθεσμα κέρδη πλέον το ΧΑΑ

Εξισορροπητικές τάσεις την περιοχή των 2.830 μονάδων επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 0,37%, κλείνοντας σε νέο χαμηλό επίπεδο στις 2.832,97 μονάδες.

Το ζητούμενο για την αγορά είναι να επέλθει σταθεροποίηση των διακυμάνσεων, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για ουσιαστική ανάκαμψη.

Βέβαια, εκείνο το οποίο θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί είναι η απραξία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα με τις αποκρατικοποιήσεις.

Πιο συγκεριμένα, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για τη διετία 2000-2001 περιελάμβανε 13 ιδιωτικοποιήσεις, εκ των οποίων μόνο 3 έχουν υλοποιηθεί και αναφερόμαστε στην Αγροτική Τράπεζα και τον ΟΠΑΠ, που έχουν εισαχθεί στη Σοφοκλέους και στη Διώρυγα της Κορίνθου όπου έχει πραγματοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης. Δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα στις εξής αποκρατικοποιήσεις: στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης όπου εκκρεμεί η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση 20% με 25% στο ευρύ επενδυτικό κοινό και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς όπου και εδώ εκκρεμεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών του στη Σοφοκλέους (ποσοστό 20% με 25%).

Επίσης εκκρεμεί η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για την ΕΤΒΑ που θα αποκτήσει το 26% του μετοχικού κεφαλαίου, καθυστερεί η δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ, ενώ εκκρεμεί και η εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στον ΟΤΕ που αφορά ποσοστό μετοχοποίησης μέχρι και 20%. Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις που καθυστερούν είναι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, των Ελληνικών Ταχυδρομείων της Helexpo και των Ελληνικών Πετρελαίων. Επιστρέφοντας στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης μέχρι και μιάμιση ώρα πριν από τη λήξη των συναλλαγών είχε κινηθεί σε θετικό έδαφος, γεγονός που οφειλόταν στο βραχυπρόθεσμο αγοραστικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου (Cosmote, Panafon και ΟΤΕ), ενώ αξιοσημείωτη ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των τραπεζικών τίτλων. Μετά τη 1.15 το μεσημέρι, επικράτησαν ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, με συνέπεια να οδηγηθούν όλοι σχεδόν οι επιμέρους κλάδοι σε αρνητική τροχιά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αν και παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην αγορά ευνοούν το trading, επισημαίνουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν επαναλήφθηκε με την ίδια ένταση το φαινόμενο των ρευστοποιήσεων σε μετοχές με βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη όπως η Εθνική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαμορφωθεί ελκυστικές αποτιμήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς, έστω και για την αποκόμιση των βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η αξία των συναλλαγών δεν μας έδωσε, τουλάχιστον για χθες, κάποιο νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς ήταν βελτιωμένη και διαμορφώθηκε στα 34 δισ. δραχμές εκ των οποίων 1 δισ. δραχμές αφορούσε τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών: Πειραιώς 100.000 προς 13,26 ευρώ, Ασπίς Τράπεζα 77.000 στα 7,86 ευρώ, Ιντρακόμ 50.000 τεμάχια στα 18,52 ευρώ και ΟΤΕ 2905 προς 16,08 ευρώ.