ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι επιχειρηματίες»

Προ των ευθυνών τους έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης τους επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Μιλώντας, χθες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος να προωθήσει μια σειρά αναγκαίων επενδυτικών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και των παραγομένων προϊόντων και ταυτόχρονα να βελτιώσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητάς τους, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε, εξάλλου, εκτενώς και στην προώθηση των ρυθμίσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του επιχειρείν. Υπέδειξε ακόμη την ανάγκη της υλοποίησης επενδύσεων για την υποδοχή του φυσικού αερίου, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Κόπωση και έλλειψη προσανατολισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, που δημιουργεί γκρίνια και δυσπιστίες και καθυστερεί την ανάπτυξη, χρέωσε στην κυβερνητική πολιτική ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, η διστακτικότητα στην απελευθέρωση των αγορών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αντιφατικότητα του νέου εργασιακού νόμου και οι λάθος χειρισμοί στην προτεινόμενη αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δημιούργησαν, όπως επισήμανε ο κ. Τακάς, σύννεφα προβληματισμού στην ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για την ελληνική οικονομία, που πρέπει άμεσα να διαλυθούν ώστε η χώρα μας να μη χάσει το βηματισμό της. Ενα χρόνο μετά την ανανέωση της κυβερνητικής εντολής στο ΠΑΣΟΚ, το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που ζήτησε ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος στη περσινή γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ παραμένει επίκαιρο, τόνισε ο κ. Τακάς. «Το ίδιο ζητάμε και σήμερα. Δεν μας επιτρέπεται η πολυτέλεια των δισταγμών και του αναλογισμού του πολιτικού κόστους. Πρέπει όλοι μαζί να πετύχουμε». Ο κ. Τακάς επισήμανε ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται αθηνοκεντρικά, η καθυστέρηση της ανάπτυξης της περιφέρειας πλήττει τον επιχειρηματικό κόσμο, υπέδειξε την ανάγκη να λειτουργούν αποτελεσματικά οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για τη θωράκιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την αποτροπή φαινομένων, όπως η ξέφρενη κούρσα του ΧΑΑ το 1999 με μετοχές-«φούσκες» και πυραμιδικά σχήματα, και υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος και την προώθηση της ανασυγκρότησης της ΝΑ Ευρώπης.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γ. Πασχαλίδης τόνισε ότι «η ΟΝΕ είναι ένας σταθμός. Το ταξίδι της σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδος συνεχίζεται. Ας μην επινοούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Αντίπαλοι είναι ο αναχρονισμός, η αδράνεια, η διαφθορά. Ας ανακαλύψουμε τη γενναιότητα της συναίνεσης και της συνεργασίας».

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στη σύγχρονη εποχή για μια ανεπτυγμένη χώρα της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα ατμομηχανή της οικονομικής προόδου δεν είναι πλέον το κράτος αλλά η ιδωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις σήμερα βρίσκονται, όπως είπε, αντιμέτωπες με τον αμείλικτο ανταγωνισμό και πρέπει να αναπτύξουν ανακλαστικά που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν χωρίς να μπορούν να προσφύγουν στην κρατική προστασία. Ομως, για να ανθήσει η επιχειρηματικότητα απαιτείται, κατά τον ίδιο, κλίμα κοινωνικής ειρήνευσης και σταθερότητας, κρίσιμο στοιχείο του οποίου συνιστά η μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται κοινωνική αποδοχή και συναίνεση. Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Καρατζάς, χρειάζεται να προωθήσουμε μια επαναοριοθέτηση των κοινωνικών μας προτύπων, αναδεικνύοντας τον πρωτοποριακό ρόλο του επιχειρηματία που αναλαμβάνει καινοτομικό ρίσκο.