ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις έως 5% στους μισθούς ΔΕΚΟ – τραπεζών

Μέχρι και το 5% αναμένεται να φθάσουν οι αυξήσεις που συμφωνούνται με τις διαδοχικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας στις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Ηδη, ανάλογη αύξηση συμφωνήθηκε στη νέα σύμβαση για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ, ενώ ακόμη και στις τράπεζες, στις οποίες τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν σε 4,2%, το ποσοστό αυξάνεται με την ωρίμαση στα ανώτερα κλιμάκια, φτάνοντας το 6% ή το 7%.

Καθοριστικής σημασίας τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τη ΔΕΗ, τις δύο μεγάλες ΔΕΚΟ που δίδουν το στίγμα της μισθολογικής πολιτικής για όλες τις ΔΕΚΟ, είναι ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου τριημέρου. Για μεν τον ΟΤΕ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων διεκδικεί διετή συλλογική σύμβαση για τα έτη 2001-2002 με ποσοστά αυξήσεων 7%+7%. Ωστόσο, στο φαινομενικά αυξημένο ποσοστό του 7% συνυπολογίζεται η απώλεια 2,5% που έχει ήδη το προσωπικό του ΟΤΕ από την 1/1/2001, λόγω της παρακράτησης των εισφορών υπέρ Εργατικής Εστίας, ΔΛΟΕΜ και ΟΕΚ, από τις οποίες εξαιρείτο μέχρι πρότινος ο Οργανισμός. Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ για να αποφασίσει την εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης. Ενδεχόεμνο το οποίο δεν αποκλείει, όμως, την οριστικοποίηση της σύμβασης μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Για τη ΔΕΗ, καθοριστικής σημασίας ως προς τους όρους της σύμβασης είναι η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και των εκπροσώπων της διοίκησης, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Στ. Νέζη. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεκδικεί την υπογραφή διετούς σύμβασης με αθροιστική ονομαστική αύξηση 8%, ενώ για την περίπτωση μονοετούς θέτει ως αδιαπραγμάτευτο το όριο του 4,5 έως 5,00% ως ελάχιστη αύξηση.

Ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκεται στην Αθήνα.