ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Φαίνεται πως οι αγορές συμμερίζονται(!) στο πρόσωπο του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι τις ελπίδες της Ιαπωνίας να πείσει την Ουάσιγκτον να αποδεχθεί ένα ασθενέστερο γιεν, δηλαδή ένα ισχυρότερο(!) δολάριο. Βεβαίως, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας «χαίρει» της ανοχής προς το παρόν των αφόρητων συστάσεων από την Ουάσιγκτον. Η δήλωση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λόρενς Λίντσεϊ στην ιαπωνική εφημερίδα Nihon Keizai Shimbun πως είναι «αποδεκτή» η υποτίμηση του γιεν αν είναι αποτέλεσμα των δομικών μεταρρυθίσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των πάντων. Φυσικά, μια τέτοια δήλωση ανοίγει το δρόμο στον Γιουνιχίρο Κοϊζούμι εν όψει του επίσημου ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, καθώς ήρθε η ώρα και γι’ αυτόν να «υποβάλει τα σέβη» του στον Λευκό Οίκο. Τώρα η δήλωση αυτή καθιστά σχεδόν βέβαιο για το Τόκιο να πάρει το πολυπόθητο «οκέι» από τον Λευκό Οίκο για την περαιτέρω εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου. Να επισημανθεί ότι και η νέα κυβέρνηση του Τόκιο θεωρεί ότι η υποτίμηση του γιεν είναι το μοναδικό μακροοικονομικό εργαλείο που απέμεινε, δεδομένου ότι τα ιαπωνικά επιτόκια επανέρχονται σε μηδενικά επίπεδα και η δημοσιονομική πολιτική εξαντλήθηκε.

Βεβαίως, κανείς δεν επιθυμεί μια ανεξέλεγκτη πτώση του γιεν. Αλλά η πεποίθηση πως ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια άλλη πολιτική για το δολάριο, επιβεβαιώνει την ήδη διατυπωθείσα άποψη της στήλης. Βεβαίως, απομένει -και θα γίνει- να υποκύψει και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) στις πολιτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον. Είναι γνωστή η επιθυμία της Ουάσιγκτον και της Wall Street να εφαρμοσθεί ξανά η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων ως σωσίβιο, προκειμένου να αποφύγει η (ιαπωνική) οικονομία να βυθισθεί στα πλοκάμια της ύφεσης!

Το ευρώ δοκιμάστηκε έντονα χθες έναντι του δολαρίου, ενώ το γιεν βρέθηκε να καταρρέει… Το κοινό νόμισμα των 12»« έπεσε χθες στα 84,97 σεντς έναντι του δολαρίου, αλλά η βουτιά του γιεν ώθησε το ευρώ στη ανάκαμψη. Το δολάριο ανήλθε χθες στα 124 γιεν. Οι «τριγμοί» που κλυδωνίζουν το Τόκιο έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις, καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης για 4η φορά εντός μιας 10ετίας. Η δραματική επιβεβαίωση της άσχημης κατάστασης της ιαπωνικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους, το άλμα της ανεργίας, η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και χθες η πελώρια συρρίκνωση κατά 86% του εμπορικού πλεονάσματος, φωτίζουν το γεγονός ότι η αναπτυξιακή πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει σχεδόν ξανακυλήσει στην ύφεση. Ενώ τώρα και το αναπόφευκτο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων θα βυθίσει την οικονομία στην ύφεση. Και καθώς η οικονομία θα συρρικνώνεται και οι χρεοκοπίες θα αυξάνονται, τόσο το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται υπό πίεση.

– Βεβαίως, η «εξαφάνιση» του πληθωρισμού από το πρόσωπο της αμερικανικής οικονομίας δίνει εύσημα στις επιθετικές κινήσεις και στη στρατηγική του Αλαν Γκρίνσπαν. Ο «πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο», δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής επί Τραπεζικών Θεμάτων της Γερουσίας, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα στον δημοκρατικό πρόεδρο της Επιτροπής Πολ Σαρμπάνης να ασκήσει -την διάσημη από το παρελθόν- κριτική του. Κατά τα λοιπά… ο Αλαν Γκρίνσπαν επανέλαβε στους γερουσιαστές τους κινδύνους που διατρέχουν την αμερικανική οικονομία. Να θυμίσω ότι εξ αιτίας της αποστασίας του Τζέιμς Τζέφορντς, του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της Πολιτείας του Βέρμοντ που εγκατέλειψε το κόμμα του, η Γερουσία, έστω και οριακά, έχει περάσει τώρα στον έλεγχο των Δημοκρατικών.