ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεμέλιος λίθος για το Ολυμπιακό Χωριό

Με την απαραίτητη δόση πολυτέλειας αλλά χωρίς την παρουσία των κ. Σάμαρανκ και Ρογκ ή της κ. Δασκαλάκη πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων ανάθεσης της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, μεταξύ των 4 κατασκευαστικών κοινοπραξιών και της θυγατρικής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.». Το μεγαλύτερο, λοιπόν, ολυμπιακό έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από μικρές καθυστερήσεις εξαιτίας των προσφυγών που κατέθεσαν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που απεκλείσθησαν από τον διαγωνισμό.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 98,150 δισ. δραχμών, προβλέπει την κατασκευή συνολικά 2.292 κατοικιών σε έκταση 1.240 στρεμμάτων της περιοχής «Λεκάνες» του Δήμου Αχαρνών και διακρίνεται σε τέσσερις εργολαβίες τις οποίες ανέλαβαν οι κοινοπραξίες:

– Ελληνική Τεχνοδομική, ΑΛΤΕ και ΓΕΚΑΤ.

– Μηχανική, Τεχνική Ολυμπιακή και Θεμελιοδομή.

– ΑΤΤΙΚΑΤ, Σιγάλας και Προοδευτική.

– ΑΒΑΞ, ΒΙΟΤΕΡ και ΓΕΚ Α.Ε.

Θα κατασκευαστούν συνολικά 366 κτίρια (δύο και τριών ορόφων) στα οποία θα φιλοξενηθούν περίπου 17.000 αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων και την πραγματοποίηση της Παραολυμπιάδας, οι κατοικίες θα διατεθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και, πρακτικά, θα δημιουργηθεί μία νέα πόλη 10.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το οικοδομικό τμήμα του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2003 και το Ολυμπιακό Χωριό θα παραδωθεί έτοιμο προς χρήση, μετά την περάτωση και της διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων, τον Μάιο του 2004, λίγους μήνες πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης επεσήμανε το διττό περιεχόμενο του έργου, καθώς αυτό δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες μόνον των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά «θα δώσει απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα στέγασης 2.300 οικογενειών και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της γύρω περιοχής». Ο κ. Γιαννίτσης κάλεσε τις κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και όλους τους συμβαλλόμενους να συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο ώστε «σε περίπου τρία χρόνια να κάνουμε εξίσου γόνιμο απολογισμό».

Από την πλευρά του, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων, «σε μια περίοδο οξύτατης και, συχνά, κακόπιστης κριτικής», αλλά και τη βεβαιότητά του για την παράδοση του έργου στις προθεσμίες που έχουν τεθεί.