ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γκρέι Ντέιβις επιτίθεται στις ενεργειακές εταιρείες

Ουάσιγκτον. Την επιστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, εκ μέρους των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διεκδικεί ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τις ενεργειακές εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την απορύθμιση της τοπικής αγοράς με την ασύδοτη τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν, αλλά και με την Ελεγκτική Αρχή Ενέργειας (FERC) που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, την οποία κατηγορεί ότι δεν ασκεί τις απαιτούμενες πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Σε κατάθεσή του χθες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, το πολιτικό μέλλον του οποίου συνδέεται άμεσα με την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της πολιτείας, υποστήριξε ότι οι ενεργειακές εταιρείες οφείλουν να επιστρέψουν στην πολιτεία 6,7 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για το υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που της πούλησαν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, ο κ. Ντέιβις στράφηκε κατά της FERC, η οποία απέρριψε την πρότασή του για αυστηρούς περιορισμούς στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τον περασμένο μήνα η τιμή της μεγαβατώρας έφθασε τα 400 δολάρια. «Είναι αδιανόητο να σιωπά η FERC όταν οι ενεργειακές εταιρείες έχουν κλέψει από την πολιτεία της Καλιφόρνιας ποσό υψηλότερο των 9 δισ. δολαρίων», υποστήριξε ο κ. Ντέιβις.

Η Ελεγκτική Αρχή Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ζητήσει από τις ηλεκτρικές εταιρείες την επιστροφή 124 εκατ. για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, προσθέτοντας ότι αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε θα αποφασίσει η ίδια. Σύμφωνα όμως με τον κ. Ντέιβις, θα είναι πολύ λιγότερα από τα 6,7 δισ. που διεκδικεί, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν επιστρέψει ούτε σεντς στην πολιτεία. Υπέρ της επιστροφής μεγαλύτερου ποσού από αυτό που έχει ορίσει η FERC, τάσσεται και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Γιόζεφ Λίμπερμαν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κυβερνητικών Υποθέσεων.

Ο ρόλος της Ταϊβάν στη διεθνή οικονομία είναι σαν αυτόν του καταφυγίου που διαδραματίζει στη διεθνή οικονομία η Ελβετία. Δεν μπορεί να υπαχθεί σε μία Μεγάλη Κίνα.