ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΕΚΕΚ: απειλείται η βιωσιμότητα των… αναβαθμισμένων ΚΕΚ απο το Γ’ ΚΠΣ

Την υπέρμετρη ενίσχυση των δημόσιων φορέων με τους πόρους για την κατάρτιση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, διαπιστώνει ο επίσημος φορέας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ΕΛΣΕΚΕΚ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι «η κατανομή των πόρων και η διαχείριση του Γ’ ΚΠΣ απειλούν τη βιωσιμότητα των… αναβαθμισμένων ΚΕΚ».

Ο Σύνδεσμος των ΚΕΚ, αντιμετωπίζοντας ήδη από την πλευρά πολλών Κέντρων, σοβαρό πρόβλημα αναντιστοιχίας μεταξύ του επενδυτικού κόστους που επέβαλε η νέα διαδικασία πιστοποίησης -γίνεται λόγος για επένδυση 20 δισ. δρχ.- και κατανομής προγραμμάτων, ξεκίνησε τον τελευταίο καιρό κύκλο συναντήσεων με τα κόμματα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αρνείται τον διάλογο. Στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποί του με την τομεάρχη της Ν.Δ., κ. Μ. Γιαννάκου και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ρ. Σπυρόπουλο, επέκριναν την κυβέρνηση για «αφαίρεση κονδυλίων από την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη διάθεσή τους στη δημιουργία πρόσκαιρων και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θέσεων απασχόλησης».

Στα ενδεικτικά «μηνύματα» αυτής της στροφής οι εκπρόσωποι των ΚΕΚ συγκαταλέγουν τα εξής: την άντληση 14,5 δισ. δρχ. από το ΕΚΤ για την υλοποίηση δράσεων του ΟΑΕΔ, τη διανομή κοινοτικών πόρων στον Οργανισμό του υπουργείου Γεωργίας ΟΓΕΚΑ/ΔΗΜΗΤΡΑ για την κατάρτιση των αυτοαπασχολούμενων αγροτών, όταν πολλά από τα νέα ΚΕΚ πιστοποιήθηκαν στα αγροτικά επαγγέλματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΣΕΚΕΚ ο αριθμός των καταρτιζόμενων στις επιχειρήσεις θα περιοριστεί σε 20.000 άτομα έως το 2006, όταν κατά τη διάρκεια διάθεση των πόρων του Β’ ΚΠΣ η συμμετοχή των εργαζομένων στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση ξεπέρασε τους 203.000 εργαζόμενους.