ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκαραμαγκάς: νέα παράταση ζητούν οι «μνηστήρες»

Τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης κάνει λόγο για αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι υποψήφιοι επενδυτές θέτουν αίτημα και νέας παράτασης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές ζήτησαν από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που λήγει στις 9 Ιουλίου, για τα τέλη του ίδιου μήνα. Το αίτημα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση που έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα μεταξύ του συμβούλου του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη και της διοίκησης της ΕΤΒΑ.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ETBAbank έδωσε μία πρώτη αρνητική απάντηση στο αίτημα αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για να είναι ανταγωνιστική και αποτελεσματική η παρουσία των Ναυπηγείων, θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στις ταχθείσες προθεσμίες ο διαγωνισμός».

Ο υπουργός συνέδεσε την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΒΑ, υπογραμμίζοντας ότι καθοριστική για την πορεία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας θα είναι η έκβαση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων. Ο ίδιος ανακοίνωσε για πολλοστή φορά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα εργασιακά θέματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στους λόγους που έχουν προκαλέσει τη μέχρι τώρα καθυστέρηση και που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέονται με τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της χρηματοδότησης ύψους 25 δισ. δρχ. περίπου για την κάλυψη του κόστους αποχώρησης 500 περίπου εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει στους εργαζομένους οι παρατεταμένες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Ναυπηγεία, μεταφράστηκε χθες και σε αγανάκτηση. Κατά τη διάρκεια της τελετής για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κανονιοφόρων και των εγκαινίων ταυτόχρονα της κατασκευής του τεχνικού χώρου για την κατασκευή των υποβρυχίων, μερίδα εργαζομένων επιχείρησε να προπηλακίσει τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας.

Ο υπουργός, πάντως, Εθνικής Αμυνας Ακης Τζοχατζόπουλος ανακοίνωσε την ανάθεση και νέων έργων στο Ναυπηγείο ύψους 400 δισ. δρχ., τα οποία συναθροιζόμενα με τα έργα ύψους 430 δισ. δρχ. που βρίσκονται σε εξέλιξη ανεβάζουν τις συνολικές αναθέσεις σε 830 δισ. δραχμές. Τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν ένα επιπλέον υποβρύχιο, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου «S» και δύο νέους κανονιοφόρους. Οπως είναι ήδη γνωστό, τα υποβρύχια κατασκευάζει η γερμανική εταιρεία HDW η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά των Ναυπηγείων.