ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φάντασμα της ανεργίας πλανάται στην Αμερική

Ουάσιγκτον. Η μείωση των αρχικών αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν χθες, αντιμετωπίστηκαν από τους αναλυτές της αγοράς με κάποιο συντηρητισμό. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας περιορίστηκε την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου, κατά 34.000 χιλιάδες, στις 400.000, από τις αναθεωρημένες 434.000 αιτήσεις που είχαν καταγραφεί μια εβδομάδα πριν.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς ήταν πιο απαισιόδοξες, προβλέποντας ότι οι αρχικές αιτήσεις, την προαναφερόμενη περίοδο, θα περιοριστούν στις 423.000, σε σχέση με τα μη αναθεωρημένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας -που έληξε στις 9 Ιουνίου- τα οποία έφθαναν τις 428.000 αιτήσεις – έναντι των αναθεωρημένων 434.000. Ωστόσο, η πτώση αυτή των αρχικών αιτήσεων για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας δεν υπερβαίνει το ορόσημο των 400.000, το οποίο οριοθετεί μια αδύναμη αγορά εργασίας. Αντίθετα, ο αριθμός των αιτήσεων κυμαίνεται στις 400.000 και άνω, για πέντε διαδοχικές εβδομάδες, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Παράλληλα, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας έφθασε στα 2,99 εκατομμύρια, την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουνίου, από τα 2,92 εκατομμύρια, που ίσχυαν μια εβδομάδα πριν.

Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εμφάνισε σημάδια συρρίκνωσης, τον Απρίλιο, καθώς οι εξαγωγές έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου περίπου έτους, και οι εισαγωγές περιορίστηκαν σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αδυναμίας της εγχώριας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ως εκ τούτου, το εμπορικό έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μειώθηκε κατά 2,7%, ήτοι 900 εκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας τα 32,2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Απρίλιο στα 86,9 από τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, που ίσχυαν ένα μήνα πριν, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2000. Οι εισαγωγές εμφάνισαν τον Απρίλιο πτώση κατά 2,2%, συγκριτικά με τον Μάρτιο, φθάνοντας τα 119,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχολιάζοντας τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Inc., Ιαν Χατζιούς, επισήμανε ότι «το έλλειμμα αυτό πλησιάζει τις προβλέψεις μας, και δεν επηρεάζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. Απλά, επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε καλή πορεία». Και πρόσθεσε: «…οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν, στοιχείο που είναι σύμφωνο με την ανοδική τάση της ανεργίας».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφθασε στο 2,4% αλλά σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ISTAT, η αύξηση αυτή του ΑΕΠ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αποθεμάτων και δεν συνεπάγεται ανατροπή της τάσης για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Η ISTAT τονίζει ιδιαίτερα ότι «από την ανάπτυξη του 0,8% που σημειώνεται σε τριμηνιαία βάση, το 0,7% οφείλεται στην αύξηση των αποθεμάτων και μόλις το 0,1% σε επενδύσεις».