ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: ουραγός η Ελλάδα στα ποσοστά απασχόλησης

Τις τρομερές δυσλειτουργίες της ελληνικής αγοράς εργασίας έρχεται για άλλη μία φορά να επιβεβαιώσει η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στοιχεία που φέρουν περίπου έναν στους τρεις νέους κάτω των 25 ετών να μην έχει δουλειά, ποσοστό που είναι και το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το 29,5% των νέων ηλικίας 15-24 ετών δεν έχει εργασία (εξαιρούνται φυσικά των στοιχείων οι μαθητές-φοιτητές, οι στρατευμένοι και όσοι γενικά δεν αναζητούν εργασία), ενώ το πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο για τις γυναίκες όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 37,7%, το υψηλότερο στην Ευρώπη, με βάση τα τελευταία στοιχεία για το έτος 2000. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16,1% για τους κάτω των 25 συνολικά και 17,3% για τις γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά τους άνω των 25, η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2000 στο 8,8%, το τρίτο υψηλότερο μετά την Ισπανία (12,1%) και τη Γαλλία (9,1%), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,3%.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (το άθροισμα ανέργων και εργαζομένων) για την κατηγορία αυτή, με μόλις 26,9% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 39,9%. Δραματικά είναι φυσικά και τα στοιχεία για τη μακροχρόνια ανεργία (άνω των 12 μηνών), η οποία πλήττει το 56,7% των ανέργων, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ενωση, όπου ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε 46,4%. Τι μπορεί να γίνει; Η συνταγή της Κομισιόν είναι τετραπλή: χαλάρωση των νόμων περί απολύσεων, μείωση των φόρων επί της εργασίας αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την εξώθηση περισσοτέρων σε αναζήτηση εργασίας ή στη μετάβαση από τη «μαύρη» στη νόμιμη αγορά εργασίας, αλλά και η στενότερη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητος.