ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντεπίθεση ακτοπλόων κατά Παπουτσή

Να σταματήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να… «τουφεκίζει» την προοπτική εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής ακτοπλοΐας με τις διάφορες ακραίες δηλώσεις του, ζητούν σε ανακοίνωσή τους οι ακτοπλόοι εφοπλιστές.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο νέος νόμος βρίθει κρατικού παρεμβατισμού και σειράς αναχρονιστικών διατάξεων και στην πράξη θα αποδειχθεί τροχοπέδη σε κάθε κίνηση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. «θα συνιστούσαμε στον κ. Παπουτσή να επιδείξει περισσότερη γενναιότητα, μεγαλύτερη ευαισθησία και κυρίως αίσθημα ευθύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση και συνεχίζεται: «Να συνειδητοποιήσει ότι τα κρίσιμα και σημαντικά προβλήματα του τομέα ευθύνης του δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές προκαταλήψεις, θέσφατα και κοντόφθαλμες λογικές. Οι καιροί απαιτούν συνειδητοποίηση του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στρατηγική ανοιχτών οριζόντων, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, ευελιξία και διορατικότητα».

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ακόμη ότι επιδιώκουν τη σύνθεση, τη συνεννόηση και την αμοιβαία συναίνεση σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Πιστεύουμε ότι η επιδίωξη της Πολιτείας θα πρέπει να είναι τόσο η εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών όσο και η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της ελληνόκτητης ακτοπλοΐας, καθώς και η προστασία των επενδύσεων που έχουν γίνει από εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών και που στην προσπάθεια να τις κάνουμε αποδοτικές, αναζητούμε νέους, εκτός Ελλάδας, δρόμους. με τη συναίνεση και των δανειοδοτριών τραπεζών πιστεύοντας και επενδύοντας στις ευκαιρίες που φέρνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας.

Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται προς στιγμήν να συγκρατούνται. Αυξάνονται με ρυθμό 5,55% έναντι στόχου 7,9%, αλλά απειλούνται από την πληθώρα των αιτημάτων που παλεύει να συγκρατήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Ομως, η προοπτική του συνεδρίου καθιστά αμφίβολο το πόσο θα μπορεί ο υφυπουργός να συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις για χορήγηση πρόσθετων δαπανών.