ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές ασύρματες συσκευές, που υπόσχονται μεγάλα θαύματα

Αοκνες είναι οι προσπάθειες των ειδικών της πληροφορικής και του Διαδικτύου για την ταχύτερη και φθηνότερη παραγωγή των τεχνολογιών και προϊόντων εκείνων που θα κυριαρχήσουν στο… «θαυμαστό ασύρματο κόσμο» του κοντινού μέλλοντος. Παρά την περίοδο ισχνών αγελάδων, που διανύει ο χώρος, πρόσφατη έρευνα της Deloitte & Touche σε όλο το φάσμα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών διαπιστώνει σημαντική εγρήγορση και κινητοποίηση, τόσο από τις καθιερωμένες κολοσσιαίες εταιρείες, όπως η ΙΒΜ, όσο και από μικρές καινοτομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να κατορθώσουν να προσφέρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προϊόντα εκείνα που θα διευκολύνουν -έτι περισσότερο- τον καταναλωτή του μέλλοντος. Απώτερος στόχος ασφαλώς το κέρδος, εξ’ου και η επίκληση της λέξεως «καταναλωτής», αφού σχεδόν το σύνολο των τεχνολογιών κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των υπηρεσιών και προϊόντων προστιθέμενης αξίας, εν ολίγοις εκείνων που θα κατορθώσουν να έχουν απήχηση σε μαζικό κοινό. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τις «έξυπνες» πιστωτικές κάρτες, νέα πολυμορφικά προϊόντα, συνδυασμός υπολογιστών χειρός και κινητών τηλεφώνων, Internet στο αυτοκίνητο, αμφίδρομη τηλεόραση και μπαταρίες, που θα παράγουν μόνες τους ενέργεια.

Το μελλοντικό σκηνικό στην αγορά προσωπικών υπολογιστών προμηνύεται άκρως ενδιαφέρον, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις του αντιπροέδρου της Palm, ο οποίος εκτιμά ότι ένας εξολοκλήρου νέος κόσμος αναδύεται παράλληλα με τον παραδοσιακό του υπολογιστή γραφείου, που κυριαρχεί σήμερα. Ο νέος κόσμος θα κυριαρχείται από τους υπολογιστές χειρός και παλάμης (PDA) που ήδη διευρύνουν σημαντικά το πεδίο των προσφερόμενων εφαρμογών τους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι υπολογιστές χειρός προβλέπεται εντός της προσεχούς πενταετίας να ξεπεράσουν σε διείσδυση στην παγκόσμια αγορά τους παραδοσιακούς υπολογιστές και αυτό γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη πρόσβασης και διαχείρισης πληροφοριών. Αντιθέτως, οι προσωπικοί υπολογιστές αποτελούν εργαλεία δημιουργίας πληροφοριών.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται με τη σειρά της να οδηγήσει τους κατασκευαστές υπολογιστών σε διαφοροποίηση της προσέγγισής τους για το προϊόν.

Ασύρματη πρόσβαση

Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τους υπολογιστές χειρός; Προκειμένου να κατακτήσουν την αγορά, όπως ευαγγελίζονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να βελτιωθούν κατά πολύ οι προσφερόμενες υπηρεσίες, με κεντρικό άξονα την ασύρματη πρόσβαση. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, βάσεις δεδομένων και λήψη πληροφοριών όπως οδηγίες προσανατολισμού και προγράμματα αεροπορικών πτήσεων, απευθείας μέσω Διαδικτύου είναι μερικές από αυτές. Σήμερα, τα υπάρχοντα δίκτυα δεν υποστηρίζουν ταχείες συνδέσεις που θα επέτρεπαν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των παραπάνω υπηρεσιών, ωστόσο η έλευση των δικτύων ευρέος φάσματος (broadband) θα βελτιώσουν κατά πολύ την κατάσταση.

Ενα άλλο ζήτημα είναι η διάρκεια ζωής των μπαταριών, στοιχείο που περιορίζει τις δυνατότητες που ενσωματώνουν τα σημερινά PDA, προκειμένου να παραμείνουν ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά τους. Σε πέντε χρόνια, εκτιμάται ότι θα έχει τελειοποιηθεί η τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cell), η οποία παράγει ενέργεια, σε αντίθεση με τη σημερινή των μπαταριών λιθίου που αποθηκεύει ενέργεια, επιτυγχάνοντας πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, χωρίς να αποτελεί κινητό μέρος της συσκευής. Ηδη, η Motorola πειραματίζεται με ένα υβριδιακό προϊόν που συνδυάζει την τεχνολογία κυψελών καυσίμου με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Το πρωτότυπο θα έχει περίπου 5-6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις σημερινές μπαταρίες. Το ζήτημα των μπαταριών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι νέες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες 3ης γενιάς (3G) θα απαιτούν τουλάχιστον 50% περισσότερη ενέργεια από την τηλεφωνική συσκευή.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τις οθόνες των μικρών και «θαυματουργών» νέων συσκευών; Τις μεγαλύτερες προοπτικές συγκεντρώνει η τεχνολογία του ηλεκτρονικού μελανιού (Ε-ink), που στην ουσία πρόκειται για μία διαφάνεια από ελαστικό πλαστικό που απεικονίζει στοιχεία.

Παράλληλα, εξασφαλίζει υψηλή ανάλυση, στοιχείο που με τη σημερινή τεχνολογία απαιτεί πρόσθετο βάρος. Οι σελίδες ηλεκτρονικού μελανιού μοιάζουν με τυπωμένες σελίδες, προσφέροντας και τη δυνατότητα να γράψει κανείς πάνω τους. Ο χρήστης θα μπορεί να τις τυλίγει, ή να τις διπλώνει, προκειμένου να τις μεταφέρει. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να κάνει την μαζική εμφάνισή της στην αγορά κατά τα προσεχή τρία έως πέντε χρόνια.

Αποδοτικό πεδίο δράσης η αγορά φορητών συσκευών