ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την «ομπρέλα» της ΕΒΖ οι συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας, πλην ΑΓΝΟ

Στην εκλογίκευση της συμμετοχής της σε ορισμένες εταιρείες του ομίλου της, χωρίς ταυτόχρονα να απεμπολεί τον έλεγχό τους, προσανατολίζεται η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η δημιουργία εταιρείας Holding, η οποία θα προκύψει από το «κέλυφος» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΕΩΣ, στην «ομπρέλα» της οποίας θα υπαχθούν όλες οι συμμετοχές της ΑΤΕ σε εταιρείες του πρωτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των γαλακτοβιομηχανιών, όπως, η ΔΩΔΩΝΗ και η ΡΟΔΟΠΗ, ενώ αποκλείεται από το σχήμα αυτό η ΑΓΝΟ, η οποία, όπως εκτιμάται, χρειάζεται τουλάχιστον μία τριετία για να αποκτήσει ελκυστικά μεγέθη και σταθερή κερδοφορία. Για τη μετατροπή της ΕΒΖ σε Holding θα υπάρξει αλλαγή του καταστατικού σκοπού της, ενώ ο κλάδος της ζάχαρης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο σχεδιασμό, δεν θα αποσχισθεί σε μία νέα εταιρεία, αλλά θα αποτελέσει κλάδο της Ηolding.

Ηδη, ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την ΑΤΕ, με επικεφαλής τον υποδιοικητή Νίκο Ζαχαριάδη, δουλεύει πυρετωδώς τα βήματα που σχεδιάζονται και εκτιμάται ότι εντός του α’ εξαμήνου του 2002 θα έχει καταλήξει στις τελικές προτάσεις της, οι οποίες θα τεθούν υπόψη και της ΤτΕ, καθώς υπάρχουν ορισμένα πλαίσια για τις συμμετοχές Τραπεζών. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των κινήσεων είναι η ΑΤΕ να έχει τη διαχείριση των εταιρειών που ελέγχει, όχι πλέον άμεσα, αλλά μέσα από το φίλτρο μιας Ηolding.

Διεύρυνση συμμετοχών

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Οικονομική K», για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού αυτού ήδη η ΑΤΕ έχει αποκτήσει τον έλεγχο του 70% της βιομηχανίας γάλακτος Ξάνθης ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε., μετά τη μεταβίβαση του πακέτου της ΣΕΒΑΘ προς την Τράπεζα. Σήμερα η ΣΕΒΑΘ ελέγχει στη ΡΟΔΟΠΗ το 22% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο ανήκει στην ΕΛΒΙΖ (ελέγχεται από την ΑΤΕ) και την ΕΑΣ Ξάνθης. Παράλληλα, η ΑΤΕ ελέγχει το 60% της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στα Ιωάννινα και δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της με την αντίστοιχη μείωση των ποσοστών των ΕΑΣ Ηπείρου. Πλέον του 80% ελέγχει η ΑΤΕ και στην ΕΒΖ, συνεπώς έχει πλήρη άνεση κινήσεων για τον μελετώμενο σχεδιασμό. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρχικές σκέψεις στη Holding να συμμετέχει και η ΑΓΝΟ, τώρα το ενδεχόμενο αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε ένα σχήμα με κερδοφόρες και υγιείς επιχειρήσεις, όταν η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης ακόμη δεν έχει μεταβιβασθεί στην ΑΓΝΟ ΑΕ.

Αντίθετα, η ΡΟΔΟΠΗ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ισολογισμού της για το 2000, δείχνει να βελτιώνει τη θέση της στην αγορά και θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω νέων επενδύσεων που ήδη σχεδιάζονται. Κατά το 2000 η ΡΟΔΟΠΗ είχε πωλήσεις ύψους 2,745 δισ. δρχ. έναντι 2,410 δισ. δρχ. το 1999, με κέρδη προ φόρων 60 εκατ. δρχ. έναντι 40 εκατ. δρχ. της προηγουμένης χρήσεως. Για την ενίσχυση της θέσης της ΡΟΔΟΠΗΣ η Delloitte & Touche κατήρτισε Business Plan, βάσει του οποίου προωθούνται η αναδιάρθρωση του προσωπικού και της οργανωτικής δομής της, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητάς της. Ηδη, δρομολογούνται επενδύσεις για την αύξηση φέτος κατά 30% της παραγωγής φέτας, θα διευκολυνθεί η σταδιακή αποχώρηση προσωπικού που είναι προς συνταξιοδότηση, ενώ προσλαμβάνεται εξειδικευμένο προσωπικό σε θέσεις-κλειδιά..

Ως ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα των διόδων συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ των εταιρειών που ελέγχει η ΑΤΕ, θεωρείται το μοντέλο που εφαρμόζεται μεταξύ ΡΟΔΟΠΗΣ και ΔΩΔΩΝΗΣ, που ήδη συμπράττουν σε επίπεδο εμπορικό και τεχνικό.

Στο Γουδί, χώρο που ξεπερνά τα 200 στρέμματα και όπου βρίσκονται σήμερα το Δημοτικό Κολυμβητήριο και το Κέντρο Ιππασίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες του μοντέρνου πένταθλου και του μπάντμιντον. Με αφορμή τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων αθλημάτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει αναλάβει την κατασκευή των έργων, προχωρά στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου.