ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιμένοντας το… λουκέτο της Philips στα κινητά

Αμστερνταμ. Η ολλανδική εταιρεία Philips Electronics NV αναμένεται να σπάσει τη σιωπή της την τρέχουσα εβδομάδα αναφορικά με το μέλλον των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Philips Electronics NV δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλείσει τη θυγατρική της PPC (Philips Consumer Communications) και η σχετική απόφαση θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Philips θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα. Είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει την παραίτησή της από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια η μητρική εταιρεία προσπαθεί να βρει αγοραστή ή συνεταίρο «επί ίσης βάσεως».

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εικασίες αυτές επαληθευθούν, η Philips θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή επιχείρηση η οποία παραιτείται από τον κλάδο της παραγωγής κινητών τηλεφώνων. Ανάλογες αποφάσεις έκαναν στο παρελθόν και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά την ύστατη στιγμή ανακάλεσαν τις αποφάσεις αυτές.

Η PCC το 1997 ως κοινή εταιρεία με τη Lucent Tecnologies, η οποία κατέβαλε το 40% των κεφαλαίων και το 60% το κατέβαλε η Philips, απορρόφησε κεφάλαια από τη μητρική της ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ορισμένοι άλλοι διατείνονται ότι τα χαμηλά επιτόκια και το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας θα εξασφαλίσουν τη σταθερή συνέχιση της ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η μηνιαία έκθεση τoυ RICS ενισχύει την άποψη ότι η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αποκλεισθεί. Αντιθέτως, υπάρχει και μια μερίδα οικονομολόγων οι οποίοι πιστεύουν ότι μέχρι τα τέλη του ερχομένου έτους, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να προβεί στην αύξηση των επιτοκίων, «διότι επιθυμεί την ισορροπία μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας».