ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ/Μαϊκλ Ολιρι

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο των αερομεταφορέων και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον τους, η εταιρεία του Μάικλ Ολίρι Ryanair κατόρθωσε να εμφανίσει σημαντική αύξηση κερδών και αριθμού επιβατών για το 2000. Η εταιρεία έχει έδρα το Δουβλίνο, εκτελεί 55 δρομολόγια και συνδέει 12 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ολίρι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Raynair είχε και αύξηση του στόλου της και εμπλουτισμό των δρομολογίων της και ενισχυμένα κέρδη κι όλα αυτά παρά τις απαγορευτικές τιμές καυσίμων, τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία και τις συνέπειες από τον αφθώδη πυρετό.

Ειδικότερα, ο αερομεταφορέας είχε προ φόρων κέρδη 123,4 εκατομμύρια ευρώ το οικονομικό έτος Απριλίου 2000-Μαρτίου 2001 έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ προ ενός έτους και έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ, που προέβλεπαν οι αναλυτές. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων χθες η τιμή της μετοχής της Ryanair ανήλθε κατά 2,86% στο Λονδίνο στις 7,56 στερλίνες και κατά 1,56% στο Δουβλίνο στα 12,35 ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν την ιρλανδική εταιρεία, η οποία παραμένει σταθερή στους στόχους της για ανάπτυξη, ως παράδειγμα προς μίμηση ειδικά στους σημερινούς δύσκολους καιρούς την Παρασκευή η ισπανική Iberia ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τους στόχους για αύξηση επιβατών και κερδών λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των πιλότων και της χαμηλότερης ζήτησης, ενώ η Lufthansa είχε δημοσιεύσει στοιχεία, τα οποία εδείκνυαν σημαντική μείωση στην κίνηση επιβατών το μήνα Μάιο.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Μάικλ Ολίρι, ο οποίος τονίζει ότι η εταιρεία του είναι η μόνη της κατηγορίας της με κέρδη για το σύνολο του οικονομικού έτους. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει, στον κλάδο των αερομεταφορέων τα μείζονα προβλήματα των αγορών είναι το κόστος και οι εργασιακές διαφορές, και αυτά έχουν επιλυθεί στη Rynair.

Ο κ. Ολίρι έχει συνάψει πενταετή εργασιακή ειρήνη, ενώ σε επίπεδο δαπανών εφαρμόζει το μοντέλο των εταιρειών με τα προσιτά εισιτήρια: στόλος με έναν τύπο αεροσκάφους και μόνο, εκμετάλλευση περιφερειακών αεροδρομιών και απευθείας κλείσιμο θέσεων άνευ πρακτόρων και πρακτορείων.