ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αισθητή άνοδο σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία και στην Ουαλλία τον περασμένο Μάιο. Η σχετική άνοδος σημειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός και πλέον χρόνου, σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Ορκωτών Εκτιμητών (RΙCS).

Ειδικότερα, στη μηνιαία έκθεσή του το RICS αναφέρει ότι η άνοδος που σημείωσε η τιμή των κατοικιών τον περασμένο Μάιο, είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε διάστημα ενός έτους.

Ο εκπρόσωπος του RICS, Ιαν Πέρι, σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι η χρονική αυτή περίοδος του έτους είναι η πιο αποδοτική για την οικιστική αγορά. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους ισχυρών αγοραστών την περίοδο αυτή. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Πέρι, ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των δανειοδοτών ενυπόθηκων δανείων και η σταθερότητα της βρετανικής οικονομίας θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν θετικό στοιχείο για την αγορά του κλάδου.

Η τιμή των κατοικιών στη Βρετανία αποτελεί ενδεικτικό σημείο της οικονομικής καταστάσεως, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Βρετανών διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι. Η αγορά κατοικίας έχει άμεσες επιδράσεις στην οικονομία και επηρεάζει τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Πάντως, μεταξύ των εμπειρογνωμόνων επικρατεί διχογνωμία για την προοπτική της αγοράς κοτοικίας. Ορισμένοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι παρατηρείται άνθηση όμοια με εκείνη που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος αναθέρμανσης και άλλων τομέων της οικονομίας.

Ορισμένοι άλλοι διατείνονται ότι τα χαμηλά επιτόκια και το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας θα εξασφαλίσουν τη σταθερή συνέχιση της ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η μηνιαία έκθεση τoυ RICS ενισχύει την άποψη ότι η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αποκλεισθεί. Αντιθέτως, υπάρχει και μια μερίδα οικονομολόγων οι οποίοι πιστεύουν ότι μέχρι τα τέλη του ερχομένου έτους, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να προβεί στην αύξηση των επιτοκίων, «διότι επιθυμεί την ισορροπία μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας».