ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών της Σοφοκλέους. Το ενημερωτικό δελτίο για εισαγωγή του στο ΧΑΑ κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, η δημόσια εγγραφή, ωστόσο, που επρόκειτο να γίνει μέχρι 15/7, παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος.

«Πλατφόρμα» Γιάννου Παπαντωνίου

Δημοσιονομική πειθαρχία, απελευθέρωση αγορών, διαρθρωτικές αλλαγές και κοινωνική πολιτική είναι το τρίπτυχο της πολιτικής στο οποίο πρέπει να στηριχθεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Απέδωσε πάντως -εμμέσως- στον Τάσο Γιαννίτση όλη την ευθύνη για τους λανθασμένους χειρισμούς στο Ασφαλιστικό.

Ανεργοι. Δύο προγράμματα επιδότησης νέων ανέργων προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το πρώτο προβλέπει επιδότηση με 6.000-7.000 τη μέρα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ενώ το δεύτερο επιδοτεί με 2,5 εκατ. κάθε άνεργο που θέλει να δημιουργήσει δική του επιχείρηση.

Softex. Εργασιακή ειρήνη στη Softex. Η διοίκηση της εταιρείας ανακάλεσε τις 12 απολύσεις και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Χρέη. Από τον Αύγουστο του 2003 θα αρχίσει η καταβολή των χρεών ύψους 355 δισ. των δημοσίων νοσοκομείων που θα ολοκληρωθεί το 2008, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΥΠΕΘΟ.

Ναυπηγεία. Απέρριψε το υπουργείο Ανάπτυξης το αίτημα των υποψήφιων επενδυτών για παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Chipita. Τα 2/3 του κύκλου εργασιών καλύπτουν οι πωλήσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος Chipita στις αγορές του εξωτερικού. Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε μέρισμα 18 δρχ. ανά μετοχή και αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ryanair. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο των αερομεταφορέων, η ιρλανδική εταιρεία Ryanair κατόρθωσε να εμφανίσει σημαντική αύξηση κερδών και αριθμού επιβατών για το 2000, υπερβαίνοντας θεαματικά τις προβλέψεις των αναλυτών.