ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχία Continental – Yokohama

Φρανκφούρτη. Η γερμανική κατασκευάστρια ελαστικών και τμημάτων αυτοκινήτου Continental AG ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε επιστολή κατ’ αρχήν συμφωνίας με την ιαπωνική Yokohama Rubber Co. Ltd, με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρείας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στη οποία η κάθε πλευρά θα ελέγχει το 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Η διαδικασία ίδρυσης της νέας εταιρείας θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2001 και στοχεύει στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δυο εταιρειών στην Ιαπωνία. Εκπρόσωπος της Continental τόνισε ότι στόχος τους είναι η αύξηση των πωλήσεων ελαστικών σε αυτοκινητοβιομηχανίες, δηλαδή σε νέα μοντέλα που πρόκειται να διατεθούν σε πώληση.

Επιπλέον, η Yokohama πρόκειται να στηρίξει την Continental όσον αφορά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της αντικατάστασης ελαστικών στην Ιαπωνία. Σήμερα, οι πωλήσεις της Continental στον τομέα αντικατάστασης ελαστικών ανέρχονται στα 200.000 προϊόντα, ετησίως, ενώ επισημάνθηκε ότι οι πωλήσεις ελαστικών για την τοποθέτησή τους σε νέα μοντέλα αυτοκινήτων δεν ξεπερνούν τα 200.000. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν, επίσης, να συνεργαστούν στην παραγωγή ελαστικών, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, όπως και στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, «συνειδητοποιήσαμε ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για να είμαστε επιτυχείς». Ωστόσο, ο αναλυτής της West LB Panmure, Αρντ Ελινγκχορστ, τόνισε «είναι πράγματι μια σωστή κίνηση, αλλά οι χρηματοοικονομικές συνέπειες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, η οποία ένα χρόνο πριν σε συνάρτηση με αμερικανικές και ιαπωνικές τράπεζες ζήτησαν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να εξετάσουν τις προτάσεις της επιτροπής, σχολίασε χθες ότι η αναβολή αυτή ήταν μια «ρεαλιστική» απόφαση. Οπως δήλωσε και ο Μάικ Βέρκνοσκ, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, «ιδανικά, θα επιθυμούσαμε να ήμαστε συνεπής στην αρχική προθεσμία, αλλά εάν λάβουμε, όμως, υπόψη τις νομοθετικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η αναβολή είναι ρεαλιστική».