ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση

Το παιχνίδι της «τραμπάλας» – μία πάνω, μία κάτω – των γενικών δεικτών των τιμών των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, που ούτως ή άλλως απαιτεί επενδυτές με γερό στομάχι, μετατράπηκε χθες σε παιχνίδι «τσουλήθρας», καθώς οι εν λόγω δείκτες παρουσίασαν σημαντικότατες απώλειες. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει εκ νέου σήμερα τα επιτόκιά της δανεισμού, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ίσως δε και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η χθεσινή ημέρα ήταν εξαιρετικά άσχημη, με τον FTSE100 να κλείνει με πτώση της τάξεως του 1,68%, τον Xetra Dax στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί πριν από το κλείσιμο σε ποσοστό 1,73%, στο Παρίσι τον CAC40 να παρουσιάζει απώλειες στο κλείσιμο που έφτασαν το 2,35, τον ΜΙΒ30 στο Μιλάνο αντιστοίχως απώλειες κατά 1,23% και στη Ζυρίχη τον SSMI να έχει υποχωρήσει κατά 1,44%. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, δηλαδή την ώρα που έκλειναν οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,94% και ο δείκτης της αγοράς Nasdaq κατά 1,27%. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δεικτών κυμαίνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα εβδομάδων ενώ στο Παρίσι ο CAC40 υποχώρησε χθες κάτω από τα επίπεδα στήριξης των 5.100 μονάδων, κλείνοντας στις 5.090,73.

Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Fed, η οποία αναμένεται να μειώσει σήμερα τα επιτόκια της, όπως προαναφέραμε. Ομως, το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικράτησε και χθες στις αγορές δημιουργεί ένα μεγάλο δίλημμα για την Αμερικανική Τράπεζα: αν μειώσει σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας – που μάλλον έχει προεξοφληθεί – είναι πιθανόν να «απογοητεύσει» τους επενδυτές, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε νέες ρευστοποιήσεις μετοχών αν πάλι μειώσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, υπάρχει κίνδυνος να τρομοκρατήσει τις αγορές, των οποίων θα έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότεροι φόβοι (ότι δηλαδή η Fed έχει πανικοβληθεί αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ύφεσης και. ..υποχωρεί ατάκτως στο μέτωπο των επιτοκίων).

Το προαναφερόμενο είναι βεβαίως το χειρότερο σενάριο που μπορούμε να φαντασθούμε και δεν αποκλείεται να μη φτάσουν τα πράγματα σε τόσο δραματική φάση. Πάντως, είναι γεγονός ότι η χθεσινή κατάρρευση των δεικτών σημειώθηκε παρά τα κάποια θετικά μακρο-οικονομικά στοιχεία,τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη, που ανοίγουν μικρά παράθυρα ελπίδας. Το επενδυτικό κοινό επέλεξε χθες να αγνοήσει αυτές τις «δέσμες φωτός», οι οποίες φαίνεται να σκάνε από την άκρη του τούνελ, λαμβάνοντας σοβαρότατα υπ’ όψιν δύο ανακοινώσεις. Πρώτα ήταν ο γαλλικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας, της Cap Gemini, που προειδοποίησε περί μείωσης της κερδοφορίας του. Η τιμή της μετοχής του υποχώρησε κατά 23%, συμπαρασύροντας τις μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου, όπως των Marconi, Philips και Alcatel, που παρουσίασαν απώλειες άνω του 5%. Πτώση κατά 9,1% και στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της, σημείωσε η τιμή της μετοχής του γερμανικού κολοσσού Infineon, που παράγει μικροτσίπς. Στα πρώτα αυτά κακά μαντάτα, ήλθαν να προστεθούν λίγο αργότερα η ανακοίνωση του μεγαλύτερου αμερικανικού επενδυτικού οίκου, της τράπεζας Merrill Lynch & Co., σύμφωνα με την οποία τα ανά μετοχή κέρδη της του 2ου τριμήνου θα είναι μειωμένα κατά 37% από εκείνα που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ετσι, οι πιέσεις επεκτάθηκαν χθες και σε πολλές τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Loyds, με πτώση 3,4%, η HSBC της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 3,3% ενώ εκείνη της Deutsche Bank απώλεσε χθες το 3,1% της αξίας της.

Η Fed έχει κάθε λόγο να είναι «συντηρητική» τονίζουν, καθώς μία μείωση της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδας τώρα, θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά, αν εκληφθεί από τις αγορές ως σημάδι υπερβολικής ανησυχίας, ίσως και πανικού, για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.