ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βολές επιχειρηματιών κατά Χριστοδουλάκη για τις πωλήσεις κάτω του κόστους

Αίφνης, η έρπουσα φημολογία περί υπαναχώρησης την τελευταία στιγμή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη νομοθετική κατοχύρωση της απαγόρευσης των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σε ευρείς επιχειρηματικούς κύκλους.

Προ ημερών στο συνέδριο του ECR, λιανέμποροι και βιομήχανοι έκπληκτοι άκουσαν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκη να εξαγγέλλει ότι θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση, αποδεχόμενος ουσιαστικά τις κοινές προτάσεις που έθεσαν υπόψη του ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒ και ο κ. Π. Παντελιάδης, πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ. Μια ρύθμιση που επιθυμούν διακαώς και οι δυο πλευρές, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα «κανιβαλισμού» που από καιρού εις καιρόν παρουσιάζονται στην αγορά.

Η πρόταση των δυο πλευρών ήταν να απαγορευθούν οι πωλήσεις κάτω των τιμών που αναγράφονται στο τιμολόγιο, αφαιρουμένων των εκπτώσεων επί τιμολογίου (που παρέχουν οι προμηθευτές) και πλέον του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την πρόταση, οι εκπτώσεις και οι παροχές εκτός τιμολογίου δεν θα αφαιρούνται.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους, αφαιρουμένων όλων των εκπτώσεων επι τιμολογίου ή εκτός τιμολογίου, παροχών ετήσιου τζίρου κ.ά. «Στην περίπτωση αυτή», όπως αναφέρει ο κ. Π. Παντελιάδης, «δεν μιλάμε για τιμολογιακό κόστος, αλλά και για net-net κόστος, πράγμα το οποίο δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι ο υπουργός μιλώντας για το θέμα αυτό και εξαγγέλλοντας τη ρύθμισή του, συνεχάρη το ΣΕΒ και το ΣΕΣΜΕ για κάτι το οποίο δεν προτείναμε και δεν θέλουμε».

Εξηγώντας γιατί μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι αποδεκτή και θεωρείται δώρον-άδωρον ο κ. Παντελιάδης είπε «θα τρέχουμε πάλι σε κάθε περίπτωση να βρούμε πιο είναι το net κόστος και ο κάθε κατηγορούμενος όλο και κάποιο πιστωτικό θα βρίσκει για να αποδείξει ότι η τιμή στην οποία πωλούσε δεν ήταν κατώτερη του net-net κόστους. Και το κυριότερο; Αν κάποιος εκμεταλλευόμενος τη δεσπόζουσα θέση του επιδιώξει να αφανίσει μέσω αθέμιτου ανταγωνισμού λίγους ή πολλούς από τους ανταγωνιστές του, θα ακολουθήσει ακριβώς αυτή την τακτική, δηλαδή να πουλά προϊόντα στο κόστος.

Ετσι οι πιο αδύναμοι ανταγωνιστές ή θα βγουν από την αγορά ή θα κάνουν το ίδιο οπότε και πάλι θα βγουν από την αγορά, μην αντέχοντας τη ζημιά που ο ισχυρότερος αντέχει ή νομίζει ότι αντέχει». Πάντως αύριο αναμένεται συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΕΣΜΕ με την υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Αποστολάκη, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και θα διαφανεί το τι μέλλει γενέσθαι.