ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός ανάμεσα σε 21 χώρες η Ελλάδα

Τελευταία ανάμεσα σε 21 ανεπτυγμένες χώρες κατατάσσεται η Ελλάδα αναφορικά με τον βαθμό φιλελευθεροποίησης της οικονομίας της. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Lehman Brothers που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο του περιοδικού Euromoney στο Λονδίνο.

Η κατάταξη που γίνεται με βάση 400 κριτήρια αξιολόγησης, θεωρείται πρωτοποριακή στο είδος της, καθώς ενσωματώνει ένα μεγάλο αριθμό δεικτών που αξιολογούν όλες τις πτυχές μιας οικονομίας.

Περιλαμβάνονται δείκτες που αφορούν την εκπαίδευση, την ελαστικότητα των αγορών, τον βαθμό επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την ανταγωνιστικότητα, την προστασία των εργαζομένων, τους φόρους, τις τιμές κ.λπ.

Η παρουσίαση των στοιχείων συνοδεύτηκε και από σχόλια που συνέκλιναν στην αποδοχή της μεγάλης διαφοράς στον βαθμό ελευθερίας των οικονομιών ανάμεσα στις αγγλοσαξωνικές χώρες και στις χώρες της Ευρώπης.

Η φιλελευθεροποίηση στις οικονομίες των πρώτων, όπως υπογραμμίσθηκε, εκφράζεται καταφανώς με την εμπιστοσύνη των κεφαλαίων, που σε περιόδους ύφεσης όπως η τωρινή, βρίσκουν καταφύγιο στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στις τελευταίες θέσεις του πίνανα (αρχίζοντας από κάτω) βρίσκονται η Ελλάδα, η Ιταλία η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Ισπανία. Αντίθετα, στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Πληθώρα παρατηρήσεων για τη συνεχιζόμενη προβληματικότητα της ελληνικής οικονομίας, έχουν κάνει κατ’ επανάληψη τόσο ο ΟΟΣΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση για την «Κανονιστική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα οποία χαρακτήριζε ως «θεσμοθετημένες μεροληπτικές πρακτικές». Για να αρθούν αυτές, τόνιζε, πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και θα ερεθίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο ΟΟΣΑ προέτρεπε την κυβέρνηση να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, αναφέροντας ότι είναι το πλέον αιχμηρό εργαλείο για την απομάκρυνση «των θυλάκων κακής νομοθεσίας.».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο. Ο επικεφαλής της κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προοπτικές στην Ευρωζώνη αλλά και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.