ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζήτηση κυρώσεων για Ιράκ στον ΟΗΕ

Στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ιράκ εστίασαν χθες το ενδιαφέρον τους οι αγορές πετρελαίου. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμμία πρόοδος, ενώ η Ρωσία συνέχιζε να απορρίπτει τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για την επιβολή των λεγόμενων «έξυπνων κυρώσεων» με αποτέλεσμα στις αγορές να επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει τελικά η διακοπή των εξαγωγών που έχει αποφασίσει η Βαγδάτη. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία που έχει θέσει ο ΟΗΕ εκπνέει στις 3 Ιουλίου καθώς και ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο.

Από την άλλη πλευρά, αν οι ρωσικές αντιρρήσεις καμφθούν και το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήσει τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις τότε το Ιράκ απελεί με συνέχιση της διακοπής των εξαγωγών του. Αργά χθες το βράδυ στο Λονδίνο η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Αυγούστου για το Brent σημείωνε μικρή πτώση κατά 10 σεντς στα 26,97 δολάρια. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η τιμή των αντίστοιχων συμβολαίων ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 9 σεντς στα 27,16 δολάρια ανά βαρέλι. Μεσίτες στην αγορά του Λονδίνου τονίζουν ότι οι αγορές επιθυμούν την άμεση επανέναρξη των ιρακινών εξαγωγών κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ανανέωση της συμφωνίας «πετρέλαιο αντί τροφίμων» για έξι μήνες.

Η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ιράκ προβληματίζει και τα μέλη του ΟΠΕΚ, τα οποία πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη στις 3 Ιουλίου. Αρκετοί παραγωγοί τάσσονται κατά της νέας αύξησης της ημερησίας παραγωγής του καρτέλ ακόμα και αν το ιρακινό πετρέλαιο δεν επιστρέψει σύντομα στην αγορά.Στην ελληνική αγορά, συνεχίζεται η μείωση της τιμής των καυσίμων καθώς από σήμερα τα μεσάνυχτα ισχύουν οι νέες ενδεικτικές τιμές με τις οποίες η τιμή της βενζίνης μειώνεται 7 δρχ/λίτρο. Συγκεκριμένα, η τιμή του λίτρου γα τη σούπερ διαμορφώνεται στις 251,70 δρχ, για την αμόλυβδη στις 238 δρχ και για το πετρέλαιο κίνησης στις 217,10 δρχ.