ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετατίθεται ο διάλογος για το Ασφαλιστικό λόγω συνεδρίου

Η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό δεν θα γίνει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Η επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μεταθέτει την έναρξη για τα μέσα του φθινοπώρου.

Τη χρονική μετάθεση επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τ. Γιαννίτσης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

«Κλίμα μιζέριας»

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Γιαννίτσης υπεραμύνθηκε των επιλογών του πρωθυπουργού για επίσπευση του συνεδρίου, ενώ λίγο αργότερα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνο- Ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος, τόνισε ότι ο «πρωθυπουργός με γνωστές επιλογές του θέλησε να δώσει τέρμα σ’ ένα κλίμα υποβόσκουσας μιζέριας με αρνητικές συνέπειες».

«Καλλιεργείται στην κοινωνία ένα κλίμα μιζέριας. Μια αντίληψη υποβάθμισης πολλών από όσα επιτεύχθηκαν, με κεντρικό σημείο κριτικής μια ακατάσχετη απαρίθμηση ανεκπλήρωτων επιθυμιών που ακόμη πρέπει να πετύχουμε. Αυτό το νοσηρό πολιτικό κλίμα, που σήμερα διαχέεται όπως το δηλητήριο στον οργανισμό, πρέπει να ανακοπεί. Διαφορετικά θα έχουμε ζήσει ένα τραγικό και άσκοπο αυτοχειριασμό που θα τραυματίσει με οδυνηρό τρόπο την πορεία μας. Η προοπτική αυτή πρέπει να ανακοπεί με κάθε τρόπο» τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

«Ο πρωθυπουργός πήρε αυτήν την πρωτοβουλία (σ.σ. επίσπευσης του συνεδρίου) για να μη σέρνεται η χώρα επί 8 μήνες», ανέφερε εξερχόμενος της συνάντησης με τον ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το συνέδριο ως ορόσημο, αφού θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο απερίσπαστο τρόπο στη διακυβέρνηση και να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, έκανε λόγο για φήμες «που κατακλύζουν καθημερινά όλη τη χώρα, χωρίς να προέρχονται από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συνδυαστεί η κατάσταση στο ΧΑΑ με αυτά τα προβλήματα.

Από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΕΒ ο πρόεδρος κ. Λευτέρης Αντωνακόπουλος, ερωτηθείς για το ΧΑΑ, συμβούλεψε «ψυχραιμία», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μία ψυχολογική τάση». Επισήμανε δε ότι δεν πρέπει να χάνουμε τον κύριο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος παρά η πραγματική σύγκλιση και πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ θα αποστείλει εκπρόσωπο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας.