ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο το Λονδίνο κινήθηκε σε θετικό έδαφος…

Μπορεί οι δείκτες της αγοράς της Νέας Υόρκης να κινούνταν χθες ανοδικά, καθώς αναμένονταν η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, ωστόσο, στη Δυτική Ευρώπη -με εξαίρεση το Λονδίνο- συνέχισαν να επικρατούν τάσεις πτωτικές. Αξιο παρατηρήσεως είναι πάντως το γεγονός ότι η «υπόσχεση» της μείωσης του κόστους του χρήματος έθεσε χθες σε δεύτερη μοίρα μία είδηση, η οποία -σε άλλη περίπτωση- θα ήταν καθοριστική: η αγορά Nasdaq, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική αγορά, μειώνει το προσωπικό της κατά 10%, απολύοντας 140 στελέχη. Οπως ανακοινώθηκε, οι απολύσεις κρίνονται απαραίτητες λόγω της μείωσης του αριθμού εισαγωγών επιχειρήσεων στην αγορά αυτή αλλά και λόγω «των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και επηρεάζουν μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας…».

Αν και η επενδυτική κοινότητα γνώριζε ότι η αγορά Nasdaq θα προχωρούσε σε απολύσεις, εξετιμάτο ότι οι απολύσεις αυτές δεν θα υπερέβαιναν το 5% του συνόλου του προσωπικού. Πρόκειται για τις εκτενέστερες περικοπές από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν η συγκεκριμένη αγορά είχε μειώσει το προσωπικό της σε ποσοστό 15%.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, η αγορά έκλεισε χθες με άνοδο του FTSE100 σε ποσοστό 0,94%, με τις τραπεζικές μετοχές να αναδεικνύονται στις μεγάλες κερδισμένες της ημέρας, καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θα ακολουθήσει ανάλογη κίνηση εκ μέρους τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας. Ως γνωστόν, ο τραπεζικός κλάδος ευνοείται όταν μειώνονται τα επιτόκια διότι το φθηνότερο χρήμα ενθαρρύνει το δανεισμό και μειώνει τον όγκο των επισφαλών και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βεβαίως, στην άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών χθες συνέτεινε και το γεγονός της σημαντικής πτώσης τους κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xetra Dax σημείωνε λίγο πριν από το κλείσιμο πτώση της τάξεως του 0,24%, στο Παρίσι ο CAC40 έκλεισε με πτώση κατά 0,65%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ30 σημείωσε χθες άνοδο κατά 0,45% και στη Ζυρίχη ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών, SMI, υποχώρησε κατά 0,99%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σε κλαδικό επίπεδο στην Ευρώπη σημείωσε χθες ο δείκτης τιμών των μετοχών των εταιρειών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας σε ποσοστό 0,83%, με την τιμή της μετοχής της μεγάλης εταιρείας του κλάδου Vivendi Universal να υποχωρεί κατά 2,15%. Η Vivendi είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Scoot, εταιρείας παροχής υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί χρειάζεται άμεσα νέα κεφάλαια. Η μετοχή της Scoot απώλεσε χθες το 42% της αξίας της.

Πτώση κατά 0,5% σημείωσε χθες και ο γενικός δείκτης των τιμών των ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών, όταν στον προαναφερόμενο κατάλογο προστέθηκε χθες και η Bayer. Ωστόσο, η μετοχή της υποχώρησε οριακά καθώς η ανακοίνωση αυτή είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Η χθεσινή ημέρα είχε όμως και κερδισμένους. Μεταξύ άλλων, η τιμή της μετοχής της γαλλικής Alcatel σημείωσε άνοδο κατά 4% όταν σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο πρόεδρος της θα πωλήσει αριθμό βιομηχανικών εγκαταστάσεών της στο πλαίσιο του προγράμματος της αναδιάρθρωσης. Μία σημαντική είδηση -και άνοδος της τιμής της μετοχής της Alitalia κατά 6%- βγήκε χθες από τη Ρώμη. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας, το ιταλικό δημόσιο, ανακοίνωσε χθες ότι αντιμετωπίζεται θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας της εταιρείας με τις Air France και Delta Airlines καθώς και τη διεθνή συνεργασία με τη Sky Team.