ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρoφή της Fanco σε ενδύματα μόδας με τη συνεργασία ξένων οίκων

Αλλαγή πλεύσης με εντελώς νέες δραστηριότητες στον χώρο της ένδυσης δρομολογεί η βιομηχανία Fanco. Οι συνθήκες στην αγορά των αθλητικών ενδυμάτων που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και η διοίκηση της εταιρείας κρίνει αναγκαία για την επιβίωσή της τη στροφή σε ενδύματα μόδας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή τακτική συνέλευση, η νέα δραστηριότητα σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα από το γραφείο της Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία ξένων οίκων, οπότε και θα αλλάξει μεγάλο μέρος της παραγωγής της εταιρείας, ενώ υπολογίζεται ότι τα περιθώρια κέρδους θα είναι αισθητά υψηλότερα.

Οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες στα αθλητικά παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και των μεγαλύτερων απαιτήσεων από τις ξένες εταιρείες. Το κόστος παραγωγής (ακόμα και των Βαλκανίων όπου επενδύει τελευταία η Fanco) δεν είναι ανταγωνιστικό απέναντι στις μεγάλες μονάδες της Απω Ανατολής, ενώ οι απαιτήσεις αναφέρονται σε νέας τεχνολογίας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δεν παράγει η Fanco.

Ζημία 2,4 δισ. δρχ. το 2000

Από πέρυσι, η εταιρεία επιχειρεί την αναδιοργάνωσή της, τόσο στην εσωτερική λειτουργία όσο και τις δραστηριότητές της. Το κόστος αυτό ξεπέρασε τα 300 εκ. δρχ. το 2000, ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (επιβαρύνθηκαν τα αποτελέσματα κατά 250 εκ. δρχ.) και την πρόβλεψη για εκποίηση όλων των αποθεμάτων προηγούμενων χρήσεων, οδήγησαν σε ζημία 2,4 δισ. δρχ. Φέτος, συνεχίζονται οι επενδύσεις στις μονάδες της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και σε ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Οι προβλέψεις του 2001 αναφέρονται σε 11,5-12 δισ. δρχ. πωλήσεις και οριακά αποτελέσματα, ενώ σε ενοποιημένη βάση θα συμβάλει σημαντικά το νέο κλωστήριο της Κομοτηνής με κέρδη 450 εκ. δρχ. Ε. Λαζ.