ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζίρο 170 δισ. ο όμιλος «Ελληνική Τεχνοδομική»

Γύρω από τους τομείς των συγχρηματοδοτούμενων έργων με παραχώρηση εκμετάλλευσης, της ενέργειας, της ανάπτυξης ακινήτων και των έργων περιβάλλοντος, αναμένεται να κινηθεί η βασική στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου της Ελλ.Τεχνοδομικής κατά τα προσεχή έτη. Ο όμιλος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του σε δύο έργα από το πρώτο πακέτο των συγχρηματοδοτούμενων (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, Πύργος-Τσακώνα και στο Μαλιακός-Κλειδί), ενώ αναμένεται να διεκδικήσει και το έργο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, όπου έχει ενσωματωθεί και το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη. Για το εν λόγω έργο, η Ακτωρ θα συμπράξει με την ιταλική Impregilo, σε ποσοστό κάτω του 50%. Οσον αφορά τα Αστικά Εργα Αττικής, το έτερο εκ των διεκδικούμενων έργων του δεύτερου πακέτου, ο όμιλος θα συμμετάσχει με την Αβαξ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί μία αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία ή οι υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην Αττική Οδό.

Μεταξύ των πρόσφατων έργων που ανέλαβε ο όμιλος, μέσω της ΤΟΜΗ, περιλαμβάνεται η διαχείριση των υδάτινων πόρων (μονάδες αφαλάτωσης κ.ο.κ.) του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, προϋπολογισμού 12 δισ. δρχ. Το έργο θα εκτελεστεί και με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς προβλέπεται η πώληση εκ μέρους της εταιρείας νερού προς τους ΟΤΑ των νησιών σε προσυμφωνημένη τιμή και για δεδομένο χρονικό διάστημα που θα υπερβαίνει τα 10 χρόνια.

Νέα γραφεία

Στο χώρο των ακινήτων, η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε στην αγορά αντί ποσού 1,8 δισ. δρχ. οικοπέδου 14 στρεμμάτων στη διασταύρωση της Εθν. Οδού Αθ. – Λαμίας με τη Λ. Κύμης, το οποίο προορίζεται για την ανέγερση των νέων γραφείων του ομίλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησης. Η θυγατρική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΑΝ, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο της Sanyo Hellas (αφού υλοποίησε το έργο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και του Continent στο Μαρούσι) αναμένεται να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στον χώρο των ακινήτων, καθώς σταδιακά θα εισφερθούν σε αυτήν το υπό ολοκλήρωση ψυχαγωγικό κέντρο στο πρώην εργοστάσιο της ΒΕΣΟ στην Πάτρα και τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία ανακαινίζει και μισθώνει για λογαριασμό του ιδρύματος η Διεθνής Αλκή. Οπως προέκυψε από τις χθεσινές Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, το υψηλότερο μέρισμα -55 δρχ.- από τις τρεις εταιρείες του ομίλου (Ελλ.Τεχν., Ακτωρ και ΤΕΒ) θα διανείμει η Ακτωρ, ενώ η Ελλ. Τεχν. και η ΤΕΒ θα διανείμουν 30 δρχ. και 10 δρχ. αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι σε ενοποιημένη βάση ο όμιλος της Ελλ. Τεχνοδομικής αναμένει κύκλο εργασιών 170 δισ. δρχ., εκ των οποίων άνω των 60 δισ. δρχ. (έναντι 52 δισ. δρχ.) θα πραγματοποιήσει η Ακτωρ.