ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πανικός» για την υστέρηση σε ελέγχους και έσοδα

Λιγότεροι έλεγχοι, μικρότερα έσοδα. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται και το αποτέλεσμα σπέρνει τον «πανικό» στο οικονομικό επιτελείο. Ετσι, άλλωστε, εξηγείται ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε χθεσινή σύσκεψη ζήτησε από τα ανώτερα στελέχη του υπουργείου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιστροφή της καταστρεπτικής πορείας των κρατικών εσόδων. Ενα στοιχείο θα αρκούσε βεβαίως για να υπογραμμιστεί η κρισιμότητα της καταστάσεως:

Οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν στους πέντε πρώτους μήνες του έτους ήσαν μειωμένοι κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Οι έλεγχοι χαλάρωσαν και ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα και το ποσό των φόρων που βεβαιώθηκε να είναι μικρότερο κατά 4%.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων στο διάστημα Ιανουαρίου -Μαΐου αποδεικνύουν τη χαλάρωση του ελεγκτικού μηχανισμού, γεγονός που αποδίδεται από υπηρεσιακούς παράγοντες στις μετατάξεις υπαλλήλων από το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ στα νεοσυσταθέντα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός διενήργησε στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 6.145 ελέγχους έναντι 7.379 που είχαν πραγματοποιηθεί στο πρώτο 5μηνο του 2000. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν στο ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 128,9 δισ. δρχ. έναντι 134 δισ. δρχ. του 2000.

Οι ιθύνοντες της Καραγιώργη Σερβίας εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στους αυξημένους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2001 με έμφαση στην είσπραξη και βεβαίωση του ΦΠΑ, στον έλεγχο της απόδοσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και στα τιμολόγια των επιτηδευματιών με απώτερο στόχο τη βεβαίωση επιπλέον φόρων από αυτούς που αρχικώς είχαν προγραμματισθεί, ύψους 200 δισ. δρχ. Μέσω του συστήματος TAXIS, το οικονομικό επιτελείο, στο τέλος της εβδομάδας, θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων στον τομέα του ΦΠΑ και εν συνεχεία το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε ελέγχους στις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ.

Τέλος ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία των εσόδων καθώς και για το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι οικονομικοί επιθεωρητές θα ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία για την πορεία των ελέγχων και το έργο της κάθε περιφερειακής διεύθυνσης ξεχωριστά.

Υ.Γ.: Την Τρίτη, 3 Ιουλίου, οι εκδόσεις «Παπαζήση» θα παρουσιάσουν στη Στοά του Βιβλίου (12 το μεσημέρι) το βιβλίο του Πλάτωνα Τήνιου «Κοινωνία, Οικονομία, Συντάξεις: Κρυμμένος θησαυρός;». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης και Κώστας Βαΐτσος.