ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διερράγη ο «ομφάλιος λώρος» του ΟΤΕ με το Δημόσιο…

Η ύστατη πράξη απαγκίστρωσης του ΟΤΕ από τον έλεγχο του μετοχικού του κεφαλαίου από το Δημόσιο έγινε χθες με την έκδοση του ομολογιακού μετατρέψιμου δανείου σε μετοχές ΟΤΕ που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία, μετά την αποτυχία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Ετσι το Δημόσιο μείωσε το ποσοστό του περίπου κατά 10% (από το 52% στο 42%) μέσω του ομολογιακού δανείου τετραετούς διάρκειας με κουπόνι 2%, το οποίο δύναται να μετατραπεί σε τίτλους του ΟΤΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του δανείου. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το Δημόσιο, μέσω της ΔΕΚΑ, θα εξασφαλίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ από την έκδοση που καλύφθηκε περίπου δύο φορές, καθώς το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές του ΟΤΕ θα διατεθεί βάσει της σημερινής τιμής κλεισίματος της μετοχής του Οργανισμού (5.145 δρχ.) συν premium 20-25%.

Αυτή μάλλον είναι η τελευταία γενναία συνεισφορά του ΟΤΕ, στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων του Δημοσίου, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο θα εισέλθει και σε νέο καθεστώς διορισμού των μελών του Δ.Σ. από τη Γ.Σ. των μετόχων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο μεγαλομέτοχος – Δημόσιο θα εγκαταλείψει τον προσφιλή πολιτικό και επιχειρησιακά θανάσιμο εναγκαλισμό του με τον Οργανισμό. Αλλωστε, το Δημόσιο θα παραμείνει μετοχικά, ως η πλέον συγκροτημένη «ομάδα» στον ΟΤΕ, ακόμα και αν το ποσοστό του μειωθεί στο 33,4% (καταστατική μειοψηφία).

Από τη γενικόλογη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το ομολογιακό μετατρέψιμο του ΟΤΕ δεν δίδονται σημαντικές πληροφορίες, για την έκδοση, τα έσοδά της, τις προμήθειες των τραπεζών και τα έξοδα και κυρίως για τους επενδυτές που έγιναν εν δυνάμει μέτοχοι του ΟΤΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία του book-bulding η έκδοση υπερκαλύφθηκε από θεσμικούς κυρίως από τις ΗΠΑ που φρόντισαν ταυτόχρονα να πιέσουν τη μετοχή, η οποία χθες υποχώρησε κατά 0,92%, συγκεντρώνοντας ωστόσο το ενδιαφέρον των μισών συναλλαγών του ΧΑΑ (35 δισ. δρχ.). Το Δημόσιο θα εισπράξει τα έσοδα από το ομόλογο του ΟΤΕ στις 2 Αυγούστου, δεσμεύοντας το πακέτο μετοχών του Οργανισμού, ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση για lock-up για ένα τρίμηνο.