ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή επένδυση στη Β. Ελλάδα

Μία σημαντική επένδυση στον ενεργειακό τομέα προωθούν από κοινού η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. και η αμερικανική Energy Photovoltaics Inc. Παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών ανακοίνωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη την ίδρυση κοινής εταιρείας, της ΗΛΙΟΔΟΜΗΣ Α.Ε., για την παραγωγή φωτοβολταικών στοιχείων. Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για τη μεγαλύτερη επένδυση υψηλής τεχνολογίας στην περιφέρεια της Μακεδονίας κατά τα τελευταία χρόνια.

.Στην ΗΛΙΟΔΟΜΗ, η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ θα κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου και η αμερικανική εταιρεία το 20%. Αντικείμενο της νέας εταιρείας θα είναι η βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταικών στοιχείων λεπτής μεμβράνης, η εφαρμογή και εμπορία τους, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, που αποτελεί μία αστείρευτη πηγή ενέργειας. Η αρχική επένδυση είναι ύψους 8,5 δισ. δρχ. και αφορά την κατασκευή βιομηχανικής μονάδος στη ΒΙΠΕ του Σταυροχωρίου Κιλκίς, ενώ προγραμματίζονται συμπληρωματικές επενδύσεις στο μέλλον, για την αύξηση της δυναμικότητος και την παραγωγή νέων προιόντων βελτιωμένης τεχνολογίας. Ηδη, έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος για έγκριση της επένδυσης στο ΥΠΕΘΟ, για την εξασφάλιση επιχορήγησης 40%. Η νέα μονάδα, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της κατά το Α’ εξάμηνο του 2003, θα δημιουργήσει 160 θέσεις εργασίας. Στο πεδίο των εφαρμογών, η κλίμακα των φωτοβολταικών προιόντων είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από μικροσυσκευές μέχρι κατοικίες, κτίρια, χώρους στάθμευσης, τηλεπικοινωνίες, σηματοδότηση, αγροτικές εφαρμογές και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Γ.Σ. της αδρανούς ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκπρόσωπος του βασικού χρηματοδότηση της, που είναι το Ταμείο Αρωγής του Προσωπικού του ΟΤΕ, αρνήθηκε να συνεισφέρει χωρίς εγγυήσεις κεφάλαια ύψους 140 δισ. δρχ. (που είχαν προαναγγελθεί) από το αποθεματικό του. Ειδικότερα το Ταμείο Αρωγής ζητεί την εγγύηση του Δημοσίου ή του ΟΤΕ για να δώσει κάποια κεφάλαιά του μέσω δανειακής σύμβασης, τα οποία υπολείπονται σημαντικά των 140 δισ. δρχ. Σήμερα το Ταμείο Αρωγής ΟΤΕ έχει επενδεδυμένα αποθεματικά ύψους 180 δισ. δρχ. εκ των οποίων μόνο τα 40 δισ. δρχ. είναι μετρητά.