ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπομνήματα στην ΕΕΤ&Τ για ΟΤΕ

Επτά εταιρείες τηλεπικοινωνιών κατηγορούν τον ΟΤΕ ότι αρνείται και κωλυσιεργεί στην παροχή διασύνδεσης προς αυτές και μέχρι τη Δευτέρα 9 Ιουλίου θα έχουν καταθέσει σχετικά υπομνήματα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Ομως, ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Π. Λαφαζάνης δεν έχει την ίδια άποψη για τη σχέση του ΟΤΕ με τους νέους τηλεπικοινωνιακούς φορείς. Οπως υποστηρίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, η ΕΕΤ&Τ προχώρησε σε μείωση των τελών διασύνδεσης που καταβάλλουν στον ΟΤΕ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και σε άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του Οργανισμού.

Ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει ότι η ΕΕΤ&Τ μείωσε το τέλος διασύνδεσης που πληρώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τις κλήσεις κινητών προς σταθερά τηλέφωνα από 9,7 δραχμές σε 4,8 δραχμές (μέση τιμή) ανά λεπτό, όταν το κόστος του ΟΤΕ ανά λεπτό χρέωσης είναι 9,12 δραχμές. Επιπλέον, τα τιμολόγια των μισθωμένων γραμμών του ΟΤΕ, που χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση, μειώθηκαν μέχρι και 80%, ενώ καταργήθηκε η υποχρέωση των εναλλακτικών φορέων να συνδέονται στο δίκτυο του ΟΤΕ σε περισσότερα του ενός σημεία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Συνασπισμού, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιτρέπουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη φωνητική τηλεφωνία να χρησιμοποιούν πάμφθηνα το δίκτυο του Οργανισμού, παρέχοντας φθηνά τιμολόγια στις υπεραστικές κλήσεις. Κατά τον κ. Λαφαζάνη, θα χρεώνονται την υπεραστική συνδιάλεξη 12 δραχμές το λεπτό, ενώ ο ΟΤΕ την πουλά στους συνδρομητές του με 28 δραχμές το λεπτό. Προχθές, πάντως, η ΕΕΤ&Τ άκουσε τα επιχειρήματα τόσο του ΟΤΕ, όσο και των επτά εναλλακτικών φορέων που κατηγορούν τον Οργανισμό ότι κωλυσιεργεί στην παροχή διασύνδεσης. Το τελικό πόρισμα για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Γ.Σ. της αδρανούς ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκπρόσωπος του βασικού χρηματοδότηση της, που είναι το Ταμείο Αρωγής του Προσωπικού του ΟΤΕ, αρνήθηκε να συνεισφέρει χωρίς εγγυήσεις κεφάλαια ύψους 140 δισ. δρχ. (που είχαν προαναγγελθεί) από το αποθεματικό του. Ειδικότερα το Ταμείο Αρωγής ζητεί την εγγύηση του Δημοσίου ή του ΟΤΕ για να δώσει κάποια κεφάλαιά του μέσω δανειακής σύμβασης, τα οποία υπολείπονται σημαντικά των 140 δισ. δρχ. Σήμερα το Ταμείο Αρωγής ΟΤΕ έχει επενδεδυμένα αποθεματικά ύψους 180 δισ. δρχ. εκ των οποίων μόνο τα 40 δισ. δρχ. είναι μετρητά.