ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και νέα σημάδια ευρω-αδυναμίας

Πληθαίνουν διαρκώς οι αρνητικές ενδείξεις περί της πορείας της Ζώνης Ευρώ, καθώς μετά τις επανειλημμένες προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για ανάπτυξη στη Γερμανία, η δεύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η γαλλική, που μέχρι προσφάτως παρουσίαζε την πλέον σθεναρή αντίσταση στην επιβράδυνση, πλήττεται πλέον αισθητά και καταγράφει θεαματική υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ενώ στην τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, την ιταλική, εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών εξαιτίας αισθητής μείωσης των παραγγελιών και της παραγωγής. Ερευνα που πραγματοποίησε η στατιστική υπηρεσία, INSEE, ανάμεσα σε 4.500 επιχειρήσεις, φέρει τον σύνθετο δείκτη κλίματος των επιχειρήσεων να έχει διολισθήσει στο 102, το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τον Ιούνιο του 1999, από το 104 του Μαΐου. Τα στοιχεία αυτά επαληθεύουν τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Λοράν Φαμπιούς, που δήλωσε πριν από δύο ημέρες ότι το 2001 η ανάπτυξη θα περιορισθεί ενδεχομένως κάτω από το 2,5%, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα υπερέβαινε το 3%. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η γαλλική οικονομία θα οδεύει πολύ καλύτερα από τη γερμανική, της οποίας η ανάπτυξη προβλέπεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 1,5% με 1,7%, αλλά θα έχει διαψεύσει την ελπίδα ότι θα αποτελέσει εξαίρεση στην τάση για γενικευμένη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Μερίδα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά, έτσι, ότι σε συνδυασμό με την κατάσταση στη Γερμανία, οι εξελίξεις στη Γαλλία ενισχύουν την πιθανότητα να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στη συνάντησή της την επόμενη εβδομάδα.

Στην Ιταλία, όμως, ο πληθωρισμός ανήλθε τον Ιούνιο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα, φθάνοντας στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 3% σε ετήσια βάση. Οι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν, βέβαια, ότι οι τιμές πρόκειται να υποχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες και όπως επισημαίνει η στατιστική υπηρεσία, ISTAT, ο πληθωρισμός στην Ιταλία παραμένει σε ικανοποιητικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ζώνης Ευρώ που τον Μάιο είχε φθάσει στο 3,4%. Σημειωτέον, ότι η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για όλο το 2001 αφορά πληθωρισμό της τάξης του 2,3%.

Εξάλλου, η Ολλανδία προέβλεψε χθες ότι η ανάπτυξη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και του επόμενου δεν θα υπερβεί το 2,75% και απέδωσε την επιβράδυνση στη μείωση της εξωτερικής ζήτησης και τη νόσο του αφθώδους πυρετού.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε χθες με άνοδο της τάξεως του 1,02% και ο FTSE Εurotοp 300 με άνοδο κατά 1,44%.