ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστεναγμός ανακούφισης για τον Μπιλ Γκέιτς η απόφαση του εφετείου

Η απόφαση του εφετείου της Ουάσιγκτον για την υπόθεση Microsoft αίρει τις πιέσεις από την εταιρεία. Η άφιξη νέας ομάδας στο υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί πλέον να οδηγήσει σε ειρηνικό συμβιβασμό, με ελάχιστες ζημίες για τη Microsoft. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία δεν μπορεί να δηλώνει αθώα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο τρόπος, με τον οποίο η μεγαλύτερη παραγωγός λογισμικού του κόσμου χρησιμοποίησε το μονοπώλιό της στο λειτουργικό σύστημα Windows ως βίαιο όπλο. Στην υπόθεση αυτό αποδεικνύεται τουλάχιστον μια φορά, η οποία αφορά τον τρόπο, με τον οποίο η Microsoft κέρδισε τον «πόλεμο των browser» με τη Netscape. Το ζήτημα δεν ήταν η ενσωμάτωση του Internet Explorer της Microsoft στα Windows, αλλά η σειρά συμφωνιών και απειλών που χρησιμοποίησε η Microsoft προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών, οι παραγωγοί λογισμικού και οι παροχείς πρόσβασης στο Internet θα ευνοούσαν τον ΙΕ.

Σ’ αυτό το ζήτημα, η απόφαση του εφετείου θα δυσαρεστήσει τη Microsoft και τον πρόεδρό της, Μπιλ Γκέιτς. Τα Windows, όντως, συνιστούν μονοπώλιο και συνεπώς η Microsoft πρέπει ν’ αποφύγει την αδικαιολόγητη συμπεριφορά κατά του ανταγωνισμού. Ο δικαστής Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον -που ήταν αρμόδιος για την πρωτόδικη απόφαση-, δικαίως διαπίστωσε ότι η Microsoft καταχράσθηκε τη δεσπόζουσα θέση της σε πλειάδα διαφορετικών τομέων.

Για όλους εκτός από τους μετόχους της Microsoft, η καταδίκη της συμπεριφοράς της εταιρείας από τον δικαστή Τζάκσον ήταν εξίσου ή και περισσότερο σημαντική από τις «θεραπείες» που πρότεινε. Στον τρόπο ενέργειας της Microsoft, το εφετείο είναι σχεδόν τόσο αυστηρό όσο και ο δικαστής Τζάκσον. Και η απόφαση ότι η Microsoft είναι μονοπώλιο ανοίγει την πόρτα σε πολλές άλλες μελλοντικές προσφυγές, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων για να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της σε άλλους τομείς.

Η απειλή διάσπασης της Microsoft είναι πλέον πολύ πιο ασήμαντη, ωστόσο. Το εφετείο αποφάνθηκε ότι η ενσωμάτωση του ΙΕ στα Windows δεν είναι κλεισμένη υπόθεση. Η Microsoft έχει ακόμα δρόμο μπροστά της κι απαιτούνται περαιτέρω ακροαματικές διαδικασίες. Τα πιο σκληρά λόγια του εφετείου αφορούν, πάντως, τον δικαστή Τζάκσον, που βγήκε από την υπόθεση. Ο δικαστής επέδειξε «αδιαφορία για τις ηθικές υποχρεώσεις του», σύμφωνα με το εφετείο. Κατόπιν αυτού, ο δικαστής Τζάκσον θα πρέπει πλέον ν’ αναρωτιέται, αν μπορεί να συνεχίσει το λειτούργημά του. Ο δικαστής είναι σαφώς ο ηττημένος και η Microsoft ο νικητής αυτής της απόφασης. Ωστόσο, παρότι η απειλή προς την εταιρεία έχει αποδυναμωθεί σοβαρά, το εφετείο δεν παρείχε στη Microsoft την κάθαρση που επιζητούσε.

Αλλωστε, παρά την επιβράδυνση, οι τράπεζες διστάζουν να προχωρήσουν σε περικοπές. Η Merrill πήρε ένα σκληρό μάθημα το 1999, όταν απέλυσε το 5% του προσωπικού της μετά την οικονομική κρίση που πυροδότησε η κατάσταση στη Ρωσία. Σειρά μειώσεων επιτοκίων από τη Fed συνέβαλε, ώστε οι αγορές ν’ ανακάμψουν σύντομα, αφήνοντας τη Merrill με έλλειψη προσωπικού. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισε η Goldman Sachs το 1994, όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια.