ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κινεζικές πετρελαιοβιομηχανίες δεν περιφρονούν πλέον την αγορά

Μέχρι πρόσφατα, οι κινεζικές πετρελαιοβιομηχανίες λάμβαναν εντολές απευθείας από την κυβέρνηση του Πεκίνου περιφρονώντας την αγορά. Πλέον όμως, η εγχώρια πετρελαιοβιομηχανία αλλάζει και η μάχη για την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς φουντώνει. Ο ανταγωνισμός και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς αναγκάζουν τους νεοσύστατους κινεζικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν θετικά τη δραστηριοποίησή τους στην πολλά υποσχόμενη κινεζική αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τον κλάδο της διανομής.

Η προοπτική εισόδου της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κινεζική αγορά πετρελαιοειδών. Το 1998 η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να καταργήσει το μονοπώλιο στους κλάδους της μεταφοράς και της διανομής πετρελαίου (downstream), αλλά και σε αυτούς της παραγωγής, επεξεργασίας και διύλισης (upstream) και να ευθυγραμμίσει τις μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες της χώρας στα δυτικά πρότυπα. Οι δύο μεγαλύτερες μάλιστα, Sinopec και PetroChina, εισήχθησαν πέρυσι σε ξένα χρηματιστήρια χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησαν για την αγορά πρατηρίων καυσίμων. Πλέον, τα εμβλήματα των δύο κυριαρχούν στην Κίνα και κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η Κίνα διαθέτει, σήμερα, 90.000 πρατήρια καυσίμων, 30.000 λιγότερα από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση όμως με την αμερικανική αγορά που ελέγχεται από μεγάλο αριθμό εταιρειών, η κινεζική αγορά είναι παρθένα στον ανταγωνισμό, τουλάχιστον μέχρι πριν από τη σύσταση των δύο γιγαντιαίων εγχώριων πετρελαιοβιομηχανιών. Πριν από αυτή την εξέλιξη, ο μεγαλύτερος αριθμός πρατηρίων ελεγχόταν από τοπικές κυβερνήσεις, αγροτικές κολεκτίβες ή ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα προσέφεραν ύποπτα κίνητρα για να εξασφαλίσουν πελάτες. Τα κίνητρα αυτά περιελάμβαναν ότι μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, από φθηνό λαθραίο πετρέλαιο μέχρι πόρνες.

Μπροστά στην απειλή της έλευσης των ξένων εταιρειών, κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί με την είσοδο στον ΠΟΕ, οι κινεζικές πετρελαιοβιομηχανίες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να απελευθερώσει την αγορά διύλισης και παραγωγής, τρία χρόνια μετά την ένταξη στον ΠΟΕ και αυτή της διανομής πετρελαιοειδών, μετά από πέντε. Ο αγώνας δρόμου μεταξύ Sinopec και PetroChina εκτόξευσε στα ύψη τις αξίες των πρατηρίων, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να επιβραδύνουν τον ρυθμό εξαγοράς τους. Οι δύο εταιρείες γνωρίζουν καλά, ότι οι επενδύσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποσβέσουν το κόστος τους και για τον λόγο αυτό, η σύσταση κοινοπραξιών με ξένες πετρελαιοβιομηχανίες δείχνει να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Οι Sinopec και PetroChina ελέγχουν σήμερα το 25% των εγχώριων πρατηρίων. Το ποσοστό δεν είναι εντυπωσιακά μεγάλο, αλλά περιλαμβάνει τα καλύτερα και μεγαλύτερα πρατήρια, κάνοντας τις δύο εταιρείες να αισθάνονται πιο άνετα στην ιδέα της συνεργασίας με δυτικές εταιρίες.

στα χέρια της Ουάσιγκτον…