ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και τον Μάιο αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία

Παρίσι. Η ανεργία στη Γαλλία τον περασμένο Μάιο, σημείωσε άνοδο για δεύτερο κατά σειρά μήνα, προσθέτοντας ακόμη μία ένδειξη για τον αρνητικό αντίκτυπο της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης και στη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη σε μέγεθος στην περιοχή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων έπειτα από εποχική αναπροσαρμογή, αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο κατά 28.000 στα 2,3 εκατομμύρια άτομα ή σε ποσοστό 1,2%. Παρά την άνοδο, το γενικό ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, στο 8,7%.

Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δυσάρεστων ενδείξεων για τη μελλοντική πορεία της γαλλικής οικονομίας.

Στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, παρουσιάζουν πτώση της αισιοδοξίας του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοίνωσε προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλία εφέτος θα διαμορφωθεί στο 2,3%, που είναι χαμηλότερος από τις αρχικές προγνώσεις.

Σε ανακοινωθέν του το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής παραδέχεται ότι διαφορετικός άνεμος πνέει πλέον στη Γαλλία, αντίθετος προς την οικονομική ανάπτυξη. Το ινστιτούτο εκφράζει την ελπίδα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν θα σημειώσουν πτώση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τα χειρότερα.