REAL ESTATE

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών κατά το τρέχον έτος

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών κατά το τρέχον έτος

Μπορεί οι αγοραπωλησίες κατά τους πρώτους μήνες του 2014 να ήταν ελάχιστες, λόγω της δυστοκίας που καταγράφηκε αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, πλην όμως, η τάση των τιμών πώλησης παρέμεινε πτωτική, ιδίως από τη στιγμή που πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κι επιχειρούν, μέσω της πώλησης κάποιου ακινήτου τους, να αντλήσουν ρευστότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη έρευνα της πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμητικών υπηρεσιών GEOAXIS, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνει πτώση τιμών της τάξεως του 10% στα νεόδμητα διαμερίσματα και 13% στα παλαιότερα διαμερίσματα, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μεταβολή αυτή αφορά ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα σε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές (Χολαργός, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Αμπελόκηποι και Περιστέρι). Ως εκ τούτου, οι πραγματικές τιμές, με βάση τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διαμορφώνονται 20% χαμηλότερα κατά μέσο όρο.

Ενα χαρακτηριστικό συμπέρασμα που προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών της GEOAXIS είναι η ομοιομορφία της πτώσης των τιμών στα νεόδμητα, καθώς η διακύμανση ανά περιοχή είναι ελάχιστη 9,5% – 10,5%. Στον αντίποδα, σαφώς μεγαλύτερες αποκλίσεις εμφανίζει η συμπεριφορά των τιμών στα παλιότερα διαμερίσματα. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν τα ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, με ποσοστό 17,2% και τις ζητούμενες τιμές να αγγίζουν τα 1.140 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν τα παλαιότερα ακίνητα στο Μαρούσι, όπου το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 1.100 ευρώ/τ.μ. ή 14,7% χαμηλότερα απ’ ό,τι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τις υψηλότερες τιμές διαθέτει η περιοχή του Χολαργού, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται σε 1.370 ευρώ/τ.μ., μειωμένη κατά 12,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Μικρότερη είναι η μείωση των τιμών σε Αμπελοκήπους και Περιστέρι, καθώς δεν ξεπερνά το 10%, ωστόσο, οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Στους μεν Αμπελοκήπους, το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 1.000 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που στο Περιστέρι η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 950 ευρώ/τ.μ.

Οσον αφορά τα νεόδμητα διαμερίσματα, και πάλι ο Χολαργός είναι η ακριβότερη περιοχή, καθώς το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 2.480 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.760 ευρώ/τ.μ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο, όπου το κόστος απόκτησης νεόδμητης κατοικίας ανέρχεται σε 2.125 ευρώ/τ.μ. (από 2.377 ευρώ/τ.μ.), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Μαρούσι, με τις ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών να προσεγγίζουν τα 1.900 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.100 ευρώ/τ.μ. Στους Αμπελοκήπους το μέσο κόστος ενός νεόδμητου διαμερίσματος διαμορφώνεται σήμερα σε 1.700 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.900 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Περιστέρι το αντίστοιχο κόστος αγγίζει τα 1.470 ευρώ/τ.μ., όταν κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές ήταν της τάξεως των 1.630 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της GEOAXIS, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών αποδίδεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στη συρρίκνωση της ζήτησης από συγκεκριμένες δυναμικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα νέα ζευγάρια και τους μετανάστες, στην ανυπαρξία τραπεζικού δανεισμού και στην υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, που αποτρέπουν την επιλογή τους ως εναλλακτική μορφή επένδυσης.

Θεσσαλονίκη

Ανάλογες μειώσεις καταγράφουν και οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Παναγιωτίδη, κατά το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014, προκύπτει ότι οι τιμές καταγράφουν πτώση της τάξεως του 12,8%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο κέντρο της πόλης, με 13,9%, ενώ η μικρότερη κάμψη εντοπίζεται στην περιοχή του Χαριλάου με 11,88%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της καταγραφής των ζητούμενων τιμών πώλησης σε συνολικά έξι περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε σε 1.330 ευρώ/τ.μ. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται στην περιοχή του Ευόσμου με 966 ευρώ/τ.μ., ενώ οι υψηλότερες παρουσιάζονται στην Καλαμαριά, όπου το μέσο κόστος ανέρχεται σε 1.575 ευρώ/τ.μ.

Σε σχετική της έκθεση για την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η Δανός & Συνεργάτες επισημαίνει ότι από το 2009 και μέχρι σήμερα οι κατοικίες στη συμπρωτεύουσα δέχθηκαν το μεγαλύτερο –συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας– πλήγμα από την οικονομική κρίση, έχοντας καταγράψει συνολική πτώση που ξεπερνά το 40%. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι τιμές σε ακίνητα υψηλής ζήτησης, π.χ. στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, υποχώρησαν σε 8.000 ευρώ/τ.μ., έναντι 14.000 ευρώ/τ.μ. πριν από την κρίση. Αντίστοιχα, στις Συκιές, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν από τις 4.200 ευρώ/τ.μ. σε μόλις 2.000 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές υποχώρησαν από 6.000 ευρώ/τ.μ. σε επίπεδα πλησίον των 3.800 ευρώ/τ.μ.

Οι τιμές αυτές αφορούν σε νεόδμητες κατασκευές υψηλής ποιότητας. Πρόκειται όμως για ακίνητα που δεν εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση σήμερα, καθώς η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων στρέφεται σε κατοικίες μεγαλύτερης ηλικίας. Ως εκ τούτου, πολλά νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα, τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.