9 Μαρτίου 1956
Eκτόπιση Mακάριου στις Σεϋχέλλες

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος συλλαμβάνεται από τις βρετανικές αρχές στην Κύπρο. Συλλαμβάνονται, επίσης, ο μητροπολίτης Κυρήνειας και στενοί συνεργάτες του. Όλοι θα εκτοπιστούν στις Σεϋχέλλες, στον Ινδικό ωκεανό. Η είδηση της σύλληψης και της εκτόπισης του Μακάριου πυροδοτεί κύμα μαζικών αντιβρετανικών αντιδράσεων στην Ελλάδα.

«Η Αγγλία έπληξε τας κορυφάς του εθνικού ενωτικού κυπριακού κινήματος. Εσκόρπισεν όμως τον άνεμον και θα συγκομίση την θύελλαν. Ο Μακάριος, ο Κυπριανός, ο γραμματεύς του και ο πρωθιερέας του ναού της Φανερωμένης οδηγούνται προς τον δρόμον της εξορίας, αλλ’ η συγκέντρωσις εις τους ναούς με την υπόκρουσιν των βομβών αι οποίαι εκσφενδονίζονται εις διάφορα σημεία της νήσου δεικνύουν ότι ο κυπριακός λαός είναι αποφασισμένος να συνεχίση τον μέχρις εσχάτων αγώνα, με τους νεκρούς του και τα ερείπιά του, αλλά και την δόξαν της αιωνίας ελληνικής παραδόσεως.»

Διαβάστε: Ο εκτοπισμός του Μακαρίου στις Σεϋχέλλες, του Πέτρου Παπαπολύβιου (Η Καθημερινή, 15 Ιουνίου 2014).

Διαβάστε: Οι συνέπειες της εξορίας Μακαρίου, του Μανόλη Κούμα (Η Καθημερινή, 22 Ιουνίου 2014).

Φωτογραφίες
Εν αναμονή της πτήσης για τις Σεϋχέλλες. Από αριστερά, ο Κυπριανός, ο Μακάριος, ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης και ο Σταύρος Παπαγαθαγγέλου (Αρχείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λευκωσία).