21 Οκτωβρίου 1981
Πρώτη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου

Τρεις ημέρες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ορκίζεται η πρώτη κυβέρνησή του. Η πλειονότητα των μελών της δεν είχε προηγούμενη υπουργική εμπειρία, ενώ και ο Ανδρέας Παπανδρέου γινόταν για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας.

«Σταδιακή θα είναι από τη νέα κυβέρνηση που ορκίσθηκε χθες η εξαγγελία των μέτρων που θα αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλαγές στους άλλους τομείς. Τα βασικά μέτρα θα εξαγγελθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβερνήσεως κατά την εμφάνισή της ενώπιον της Βουλής μετά τις 16 Νοεμβρίου, οπότε αρχίζουν επίσημα οι εργασίες του σώματος. Πάντως για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων θα γίνεται από τώρα η εξαγγελία μερικών μέτρων τα οποία και θα ολοκληρωθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις. Στα πρώτα μέτρα της κυβερνήσεως προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνεται και πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντιστάσεως.»

Φωτογραφίες
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει για την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ (Αρχείο Ιδρύματος Α.Γ. Παπανδρέου).