2 Απριλίου 1982
Πόλεμος των Φόλκλαντ

Η Αργεντινή και η Μεγάλη Βρετανία ενεπλάκησαν σε έναν ακήρυχτο πόλεμο 74 ημερών, μετά την απόβαση αργεντίνικων στρατευμάτων στα Φόλκλαντ, τα οποία ήταν υπό βρετανική κυριαρχία. Η κυβέρνηση Θάτσερ απάντησε με την αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες, τελικά, επανάκτησαν τις νήσους, εδραιώνοντας τη βρετανική κυριαρχία και ενισχύοντας την κλονισμένη δημοτικότητα της Θάτσερ, η οποία κέρδισε και τις επόμενες εκλογές.

«Η χρονολογούμενη από το 1833 διαμάχη μεταξύ της Βρεταννίας και της Αργεντινής, σχετικά με την κυριαρχία των νησιών Φάλκλαντ του Νοτίου Ατλαντικού, πήρε αιφνιδιαστικά χθες μεγάλες και διεθνείς διαστάσεις, έπειτα από την απόβαση σε αυτά δυνάμεων της Αργεντινής, με την υποστήριξη μονάδων ναυτικού και αεροπορίας, και την διακήρυξη, εκ μέρους του Λονδίνου, ότι σκοπεύει να τα προστατεύσει και να τα διατηρήσει υπό την βρεταννική κυριαρχία “πάση θυσία”. [...] Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άτκινς διακήρυξε ότι λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα στρατιωτικά μέτρα, ενώ ο υπουργός Αμύνης Τζων Νοτ δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι “ικανός αριθμός βρεταννικών πολεμικών σκαφών” βρίσκεται καθ' οδόν προς τα νησιά Φάλκλαντ.»

Φωτογραφίες
Πεζοναύτες της Αργεντινής φρουρούν το Πορτ Στάνλεϊ, στο Ανατολικό Φόλκλαντ, λίγο μετά την κατάληψη των νησιών (AP Photo).