3 Ιουλίου 1983
Προετοιμασίες για εγκατάσταση ευρωπυραύλων

Τον Ιούλιο του 1983 άρχισαν οι προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων «Πέρσινγκ ΙΙ» και «Κρουζ» στη Δυτική Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την εγκατάσταση των ευρωπυραύλων ως απάντηση στην ανάπτυξη των σοβιετικών πυραύλων SS-20, σε περίπτωση που δεν βρισκόταν λύση στις συνομιλίες της Γενεύης. Η εγκατάσταση των πυραύλων συνάντησε την έντονη αντίδραση και της ΕΣΣΔ και των αντιπολεμικών κινημάτων στη Δυτική Ευρώπη.

«Βρυξέλλες – Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει δραστήρια την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων “Πέρσινγκ” και “Κρουζ” στην Ευρώπη, που θα αρχίσει το Δεκέμβριο σε περίπτωση αποτυχίας των αμερικανο-σοβιετικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης για τους ευρωπυραύλους. “Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε τώρα να έβγαζε τις διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο. Αναμένοντας, πρέπει να ετοιμάσουμε την εγκατάσταση των νέων πυραύλων γιατί η Σοβιετική Ένωση δεν θα διαπραγματευθεί σοβαρά παρά μετά την εγκατάσταση των πρώτων πυραύλων”, δήλωσε στο “Γαλλικό Πρακτορείο” αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. [...] Η Δυτική Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει τους ευρωπυραύλους σε περίπτωση αποτυχίας στη Γενεύη, έχουν ήδη αρχίσει τις εργασίες στους προβλεπόμενους χώρους για την εγκατάσταση των πυραύλων.»

Φωτογραφίες
Διαδήλωση στη Βόννη εναντίον της εγκατάστασης πυραύλων Πέρσινγκ II στη Γερμανία. Σε πρώτο πλάνο, ομοίωμα ενός πυραύλου Πέρσινγκ II (AP Photo / Barry Thumma).