1 Σεπτεμβρίου 1984
Νέος αρχηγός της Ν.Δ. ο Κων. Μητσοτάκης

Μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ, εξαιτίας της ήττας της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της 11ης Ιουνίου, νέος αρχηγός του κόμματος εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 70 ψήφους έναντι 41 που συγκέντρωσε ο ανθυποψήφιός του Κωστής Στεφανόπουλος.

«Με ευρύτατη νίκη, που αποτέλεσε έκπληξη, ακόμη και στο περιβάλλον του, ο κ. Κ. Μητσοτάκης ανεδείχθη χθες πρόεδρος της “Ν. Δημοκρατίας”. Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά που έφεραν τους δύο διεκδικητές ως ισοδύναμους, ο Κρητικός πολιτικός υπερτέρησε του αντιπάλου του κατά 29 ψήφους (τελικό αποτέλεσμα: Μητσοτάκης 70 Στεφανόπουλος 41). Το γεγονός αυτό καθιστά τον νέο πρόεδρο της “Ν.Δ.” ισχυρότατο, ενώ συγχρόνως αποδυναμώνει κάθε διαφορετική τάση εσωκομματικά. [...] Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του, αμέσως μετά την με μεγάλη πλειοψηφία εκλογή του, τα εξής: “Είναι φυσικό να αναμετρά κανείς τις ευθύνες του στην κορυφή ενός κόμματος που ίδρυσε και κατηύθυνε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες στον ευρωπαϊκό χώρο, ο Κων. Καραμανλής, που ελάμπρυνε η δημοκρατική ευαισθησία και σωφροσύνη του Γεωργίου Ράλλη και ανύψωσε πάλι σε μεγάλη πολιτική δύναμη της χώρας η ακάματη δημιουργική δραστηριότητα, το υψηλό πολιτικό ήθος και η προσωπική γενναιότητα του Ευάγγ. Αβέρωφ”.»

Φωτογραφίες
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μόλις έχει εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, επικρατώντας του Κωστή Στεφανόπουλου (αριστερά) και διαδεχόμενος τον Ευάγγελο Αβέρωφ, δεξιά (πηγή: Μ.Γ. Κατσίγερας, Ελλάδα 20ός αιώνας – Οι φωτογραφίες, Ποταμός, Αθήνα 2001).