4 Ιουνίου 1989
Φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα καταστέλλονται με αιματηρή σφαγή φοιτητών και εργατών στην πλατεία Τιενανμέν. Χιλιάδες διαδηλωτές θα χάσουν τη ζωή τους από τα στρατιωτικά πυρά, ενώ μερικά από τα στιγμιότυπα που μεταδίδονται σε όλον τον κόσμο είναι συγκλονιστικά.

«Σε εμφύλιο πόλεμο κινδυνεύει να βυθισθεί η Κίνα, καθώς δύο ημέρες μετά τη σφαγή της πλατείας Τιέν Αν Μεν, ο στρατός μοιάζει να έχει χάσει τη ψυχραιμία του και μαζί τον έλεγχο της πρωτεύουσας. [...] Από χθες το πρωί ο χώρος γύρω από την πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης έχει καταληφθεί από την 27η στρατιά, που αποτελείται από 75 άρματα, εκατοντάδες θωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαριά πυροβόλα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι μονάδες που βρίσκονται στην πλατεία είναι οπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά στους δυτικούς διπλωμάτες, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι ενδέχεται από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. [...] Μολονότι δεν έχει γίνει επίσημος απολογισμός των θυμάτων της σφαγής του Σαββάτου, που κατά τους φοιτητές φθάνουν τις τέσσερις χιλιάδες, πιστεύεται ότι τουλάχιστον χίλια άτομα σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλα τραυματίστηκαν.»

Videos
Φοιτητική εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν
Φωτογραφίες
Οι φοιτητικές διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν άρχισαν μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ Χου Γιάο Μπανγκ, ο οποίος παραγκωνίστηκε από το κόμμα λόγω προοδευτικών θέσεων. Ένας φοιτητής διαβάζει ένα ποίημα μπροστά από το πορτρέτο του Χου Γιάο Μπανγκ, στο μνημείο των μαρτύρων στην Τιενανμέν (AP Photo).