3 Οκτωβρίου 1990
Επανένωση Γερμανίας

Μετά από 41 χρόνια, η επανένωση των δύο Γερμανιών είναι γεγονός, καθώς η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας προσχωρεί στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το γεγονός αποτέλεσε την κορύφωση σειράς εξελίξεων στο Ανατολικό Μπλοκ, που σήμαναν την κατάρρευση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Βερολίνο (Ασοσ. Πρες-ΑΠΕ). “Κανείς από εμάς δεν θα ξεχάσει ότι η διαίρεση της Γερμανίας δεν θα είχε ποτέ συμβεί, χωρίς τον πόλεμο που ξεκίνησε η Γερμανία υπό την ηγεσία του Χίτλερ”. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Γερμανίας, Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, θέλησε να δώσει την ιστορική διάσταση των τεσσάρων δεκαετιών διαίρεσης που έζησαν οι Γερμανοί πολίτες. “Θα θυμόμαστε για πάντα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας”, συνέχισε ο κ. Βάιτσεκερ, “και κατανοούμε πλήρως τις επιφυλάξεις των γειτόνων μας απέναντι στην ενοποίηση”.»

Φωτογραφίες
Πυροτεχνήματα φωτίζουν την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία (AP Photo/Michel Euler).