15 Οκτωβρίου 1990
Νόμπελ Ειρήνης στον Μ. Γκορμπατσόφ

Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ επιβραβεύει τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «για τη συμβολή του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, για την αποδέσμευση του ανατολικού μπλοκ από τη Μόσχα, για τις προσπάθειές του στο θέμα του αφοπλισμού και για την αποφασιστικότητά του στην επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων».

«[…] Φανερά συγκινημένος, ο Σοβιετικός ηγέτης μίλησε χθες το απόγευμα στους εκπροσώπους του Τύπου, τονίζοντας ότι θα πάει ο ίδιος στο Όσλο να παραλάβει το βραβείο του, που το βλέπει ως “αναγνώριση και υποστήριξη των μεταρρυθμίσεών του, οι οποίες αντανακλούν όχι μόνο στην ίδια τη χώρα του, αλλά και στο εξωτερικό”. Η βράβευση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο στη χώρα του, όσο και στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον χαρακτήρισε “θαρραλέα δύναμη για ειρηνική αλλαγή στον κόσμο”, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν “αποφασιστικό παράγοντα για τη μείωση των διεθνών εντάσεων”.»

Φωτογραφίες
5 Ιουνίου 1991. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εισέρχεται καταχειροκροτούμενος στο Δημαρχείο του Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης (AP Photo /Alexander Zemlianichenko).