27 Ιουνίου 1991
Αρχίζει η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Ο πόλεμος των 10 ημερών ή Σλοβενικός πόλεμος της ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας στις 25 Ιουνίου 1991. Ήταν η απαρχή των εθνικών πολέμων και εξεγέρσεων που έγιναν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 σε αρκετές από τις δημοκρατίες της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

«Βελιγράδι. Σε πρώτη δοκιμασία του μηχανισμού αποτροπής των συγκρούσεων της ΔΑΣΕ αποδεικνύεται η γιουγκοσλαβική κρίση, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ ομοσπονδιακού στρατού και σλοβενικής πολιτοφυλακής πήρε χθες τη μορφή αιματηρών συγκρούσεων, και οι αντίπαλες πλευρές διακηρύσσουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για την επίτευξη των στόχων τους, αναγκάζοντας την ΕΟΚ, την Αυστρία και το Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσουν άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού.»

Φωτογραφίες
Σλοβένος στρατιώτης περιπολεί σε σιδηροδρομικό σταθμό στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Αυστρίας, με φόντο πινακίδα που αναγράφει «Δημοκρατία της Σλοβενίας», μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της τελευταίας (AP Photo/Gepa).